dinsdag 27 januari 2009

Contragewicht

Ooit haalde ik tienen voor wiskunde. Wat is er met me gebeurd sindsdien? Contragewicht is al een tijdje een thema. Ik heb namelijk een luik naar de zolder. En als het winter is moet dat luik dicht om de warmte beneden te houden. Maar dat luik ging moeilijk open en dicht. Nu gaat het soepel dankzij een katrol en een contragewicht van ca 12 kilo. Misschien herinnert u zich het niet, maar over deze kwestie heb ik al een keer eerder geschreven.

Intussen hebben we voor een tussenoplossing gekozen bestaande uit een vijftal bakstenen in een boodschappentas. 12 kilo. Ik moet er wel om lachen, en zeg steeds geruststellend tegen mijzelf: het ís een tussenoplossing. Natuurlijk wil ik een MOOI contragewicht.

In december vond ik op Marktplaats.nl een mooi antiek contragewicht. De verkoopster ervan schreef mij in Leidschendam te wonen. Waar dat precies lag wist ik niet, maar het leek me een beetje ver weg voor een ritje op en neer voor één contragewicht.

Maar vandaag moest ik naar Zoetermeer en ik dacht: dat is ook Zuid-Holland, dat móet in de buurt liggen van Leidschendam. Dus ik de eigenares gemaild, of het contragewicht er nog was. Jazeker. Dus ik vanmiddag op zoek naar Leidschendam. Wijk De Tol. Dat viel niet mede, want Leidschendam ligt niet bij Leiden, zoals ik dacht, maar bij Den Haag. dat duurde dus even. Maar enfin. Na veel omzwervingen bel ik aan in een jaren zestig flat, doet een aardige dame open die me het prachtige antieke contragewicht in de handen duwt. Ik reageer: 'Wat is ie licht.' Zegt ze: 'Licht? Zoals ik in de advertentie al schreef: hij weegt 1250 gram. Er kan zand in om 'm wat zwaarder te maken.'

Zoals ik al zei: wat is er gebeurd sinds ik tienen haalde voor wiskunde? Ik doe me ineens denken aan de transseksueel Priscilla, ooit dokwerker Ronny, die beweerde dat zij sinds zij vrouw is niet meer achteruit kon inparkeren.

Te Zoetermeer ging ik op interview bij een bijzonder leuke redacteur/uitgeefster. Slim. Creatief en calculerend. Die van dat blad Calvijn! Waarvan er in twee weken tijd al 15 duizend verkocht zijn. Bij het verhaal hoort een cv met de onderdelen Geboren, Getogen, Diploma's, Werkkringen, Jaartallen. Ik begon in 1986, zei ze en heb zes jaar gestudeerd. Toen pakte ze haar calculator!

Geen opmerkingen: