zondag 25 januari 2009

Moeilijke vragen

We hebben ineens een wonderlijk dispuut, waar we niet uitkomen. Al niet op vraag-niveau, laat staan op antwoord-niveau. Bobby, die voor zijn rij-examen zit, wil graag een antwoord op de vraag: 'Mag je een tram rechts inhalen?' Een tram rechts inhalen? Natuurlijk. Is dat een vraag? 'Of links?' Links? Een tram haal je toch niet links in? Dat is levensgevaarlijk! Dan zit je op de verkeerde baan.

Ik vind het onzinnige vragen, die volgens mij geen antwoord behoeven. Want: Of de verkeersstromen zijn gescheiden, dan heb je een aparte trambaan waar je als automobilist niet op kan (bijvoorbeeld Overtoom) en op je eigen laantje gelden eigen regels die niet met de tram van doen hebben, of de straat is zo smal (bijvoorbeeld Utrechtsestraat) dat er van inhalen - links danwel rechts - geen sprake is.

Nog een keer. Ik snap de vraag niet. Kan me geen verkeerssituaties voor de geest halen dat je een tram níet rechts zou mogen inhalen, noch situaties dat je een tram links zou inhalen. Bobby snapt niet dat ik de vraag niet op THEORETISCH niveau kan / wil beantwoorden. En ik ook niet. Want, ik kan me geen verkeerssituaties voor de geest halen, etcetera. Misschien ben ik Amsterdamcentristisch en is de situatie in andere steden anders, maar wie haalt het nu in zijn hoofd om een tram LINKS in te halen? Dat wordt toch je dood??? zeg ik. Ja maar theorétisch, zegt Bobby. Teken dan eens een situatie waar de vraag zich voordoet! Dat kan / wil hij niet. Je kan toch wel ABSTRAHEREN? zegt hij.

Steken we net de Nieuwezijds over. Kijk, zeg ik, aparte trambaan, daarnaast een rijbaan, daarnaast een fietsbaan. Die vraag is toch helemaal niet aan de orde??? Ja, zegt hij weer, maar theoretisch! Hoezo theoretisch? Het is niet aan de orde. We houden er maar over op.

Net de kwestie gegoogeld. En inderdaad is de vraag is in de theorievorming naar het rij-examen toe inderdaad een kwestie. De theorie is als volgt: 1. Inhalen (ik neem aan van auto's) doe je links. Bij uitzondering haal je rechts in. Namelijk als je een tram inhaalt, voor een rotonde en in een file. 2. Er staat letterlijk: een tram MAG je rechts inhalen. 3. Maar: als rechts inhalen niet mogelijk is, bijvoorbeeld wegens een hindernis op de rijbaan, of een geparkeerd of stilstaand voertuig, of omdat de doorgang te smal is, dan mag de tram links ingehaald worden. De tegenliggers mogen hierbij echter niet gehinderd worden.

Het antwoord op beide vragen is dus JA. Voor wie ook niet kan abstraheren en zich bij de vraag of je een tram LINKS zou mogen inhalen ook geen voorstelling kan maken: hier een plaatje.

Geen opmerkingen: