maandag 12 januari 2009

Waar is Spoor 10???

NS-Station Amsterdam Sloterdijk werkt al maanden aan een nieuwe dependance. Een nieuwe lijn. Hij komt uit het zuiden en gaat naar het westen, en vice versa natuurlijk. Maand na maand hebben we de werkzaamheden zien vorderen. Vandaag moest ik naar Schiphol en ik dacht: Kom, ik neem de trein.

De nieuwe lijn blijkt inmiddels in gebruik genomen. Daarmee is er een nieuwe doolhof in het leven ontstaan. De ingang van de nieuwe spoorlijn is namelijk elders dan in het gewone station Sloterdijk. Maar dat weet bijna niemand. Dus je loopt naar het vertrouwde station, je zoekt op de informatieborden de eerste treinen richting Schiphol ('kippe-eindje', denk je, dus je neemt krappe tijd), verwijzen ze je naar Spoor 10. Spoor 10? Er is hier helemaal geen Spoor 10. Het loopt hier maar tot Spoor 8.

Dan maar een trein later. Maar wat raar! álle treinen naar Schiphol gaan vanaf Spoor 10. Waar is gvd Spoor 10??? De juffrouw van de informatiebalie is zoals te doen gebruikelijk in gevecht met de telefoon en de computer, dus daar heb je op korte termijn weinig aan. Zelf zoeken, Lucie Theodora. Rustig. De eerste trein heb je gemist, maar wat is dat nou op een mensenleven. Niet kwaad maken. Rustig kijken.

Enfin, uiteindelijk zag ik wat A4-tjes hangen, met de mededelingen dat men voor Spoor 10 eerst naar buiten moet en dan 150 m naar links. Dat er een nieuwe spoorlijn in gebruik is genomen staat nergens. (Bij nazoeken is dat op 15 december 2008 gebeurd, en wel door minister Eurlings.) Nu, bijna een maand later, is de bewegwijzering nog niet op orde. Je komt de nieuwe hal binnen en botst meteen op een hekwerk van 20 smalle OV-chip-toegangspoortjes. Hartelijk welkom. Daarna weet je niet waar je naar toe moet behalve dan naar boven. Op A4-tjes staat op diverse plekken met de hand geschreven: 'Richting Hoorn' en: 'Richting Hoofddorp'. Moet je je topokennis wel paraat hebben.

Ach, uiteindelijk kom je er wel.

Geen opmerkingen: