maandag 5 januari 2009

Urban Calvinism

Weer op het werk. 337 mails te verwerken. Wonderlijke persberichten weer. Zoals deze: de aankondiging van een glossy personality-magazine genaamd CALVIJN!, ter gelegenheid van het Calvijnjaar. Het is een initiatief van een jonge kunstenares Sela©, afkomstig uit een krachtige calvinistische subcultuur. Wat zou dat zijn? Zitten Nichtje en haar broers daarbij?

500 jaar geleden werd Johannes Calvijn geboren. Zijn gedachtegoed zou nog steeds springlevend zijn. Sela© wil dit niet alleen zichtbaar maken, maar ook het nieuwe begrip ‘urban calvinism’ introduceren, volgens een 'onontdekte stroming in de Nederlandse samenleving'.

In een interview met het Reformatorisch Dagblad zegt de kunstenares uit Middelburg: 'Ik heb altijd al kunstenaar willen worden. Maar in reformatorisch kring wordt moderne kunst niet echt gestimuleerd. Als je naar de kunstacademie gaat, krijg je de waarschuwing "Je kunt van je geloof afgebracht worden". Ik ben toch gegaan, want ik wilde het vak op een professionele manier uitoefenen. De moderne beeldtaal, waarom zou je die niet toelaten? Je communiceert er veel beter mee met je omgeving. Er is in reformatorische kring een ontwikkeling gaande dat er meer openheid komt voor nieuwe vormen.'

Geen opmerkingen: