zaterdag 6 augustus 2011

Allemaal Lesbisch

Vandaag is Canal Parade / Gay Pride in de Amsterdamse Grachten. Ik ga er (weer) niet naar toe, want ik houd niet van die drukte, maar op het terras in De Pijp waar ik met Will eet hebben we het er wel even over. Er lopen beduidend meer Urlesben over straat dan anders. Ik verhaal over een interview dat ik van de week hoorde in het radioprogramma 'Kunststof' (Radio 1) van Frénk van der Linden met de regisseuse Mildred Roethof die een film heeft gemaakt 'Allemaal Lesbisch'. 

Zoals altijd verzet ook zij zich weer in het interview zich tegen het beeld van lesbische vrouwen die onvrouwelijk zouden zijn en in tuinbroeken lopen. Lesbische-vrouwen-van-tegenwoordig-zijn-heel-mooi. Dat ergert mij. Waarom moet iedereen 'mooi' zijn. 

Frénk is in dat interview zoals gewoonlijk nogal confronterend. Hij vindt dat Roethof een veel te positief beeld schetst van lesbische vrouwen. Dat onder lesbische vrouwen (net als onder elke bevolkingsgroep) ook mensen zijn die níet mooi zijn en/of die het níet goed gaat. Waarom ze die niet laat zien. Ze reageert heel stekelig. Ik vind het zo raar, zolang als ik het meegemaakt heb zijn homo's en lesbo's al bezig positieve beelden neer te zetten. 

Toevallig is de documentaire als ik thuiskom net op tv. Ik vind 'm tamelijk saai, moet ik zeggen. Zes of zeven lesbische vrouwen die vertellen hoe-ze-het-geworden-zijn, hoe-moeilijk-het-eerst-was, en hoe-fijn-het-nu-is. Grappig vind de stukjes met Saskia Wieringa, inmiddels een 61-jarige professor, die vertelt dat zij vroeger ook jong en mooi en uitdagend waren. Ja, dat kan je soms niet meer zien aan iemand die 61 is. Dat zullen die mooie jonge meiden van nu over dertig veertig jaar ook wel merken. En naast dat interviewtje met Wieringa  laten ze historische beelden van voetballende vrouwen zien, volgens mij uit de jaren dertig. Terwijl Wieringa actief was in de jaren zeventig en tachtig. Mildred Roethof heeft weinig historisch besef.

Geen opmerkingen: