zondag 28 augustus 2011

Johan

Avondje de film 'Johan' van Nicole van Kilsdonk uit 2005. Huub Stapel speelt Rinus Dros die zijn tien zoons (dochters heeft hij niet 'gescoord') naar voetballers heeft genoemd. De elfde moet de bekroning worden en krijgt de naam Johan. Daarmee heeft vader Dros zijn elftal Texelse Boys compleet.

Helaas voor pa blijkt Johan een moederskindje dat liever meebrult met Julien Clerc dan dat hij voetbalt. De muziekfan raakt uit de gratie bij pa en wordt niet serieus genomen door zijn voetballende broers. Dat echt een probleem wanneer Johans moeder jong overlijdt, nog wel op het moment dat Van Basten scoort tegen Rusland, op het EK van 1988.

Na de begrafenis staat Johan er alleen voor. Hij leeft pas weer op wanneer er een buurmeisje arriveert die zijn liefde voor Julien Clerc deelt. Maar ook Johans streberige broertje Johnny (Johnny de Mol) voelt ook wel voor de blonde buurmeid Evy. Met gemene trucs waar je op het voetbalveld minstens geel voor zou krijgen weet hij Evy van Johan los te weken en voor zichzelf te winnen.

Johan - geschreven en geregisseerd door een vrouw - is een redelijk geslaagde feelgood-film die het proleterige voetbalklimaat vet op de hak neemt. Aangezien Johnny Evy onder valse voorwendselen heeft binnengehaald moet hij vroeg of laat zijn verdiende loon krijgen. Voorspelbaarheid hoort bij het genre romantische komedie, maar er wordt aanstekelijk geacteerd, én gevoetbald, én gemusiceerd.

Geen opmerkingen: