vrijdag 26 augustus 2011

Notting Hill

notting-hill-travel_457355s-480x328 Notting Hills The Travel Bookshop gaat sluitenLees in nrc next over de sluiting van Londonse boekhandel The Travel Bookshop die in 1999 vereeuwigd werd in de film Notting Hill, waarin de bekende Amerikaanse filmster Anna Scott (Julia Roberts) de eenvoudige Engelse boekhandelaar William Thacker (Hugh Grant) op elkaar verliefd worden. Een van de mooiste scènes speelt zich af in zijn boekwinkel, wanneer hij haar vertelt dat hun liefde onmogelijk is omdat ze in verschillende werelden leven, en zij antwoordt: 'Ik ben ook maar gewoon een meisje dat oog in oog staat met een jongen, en hem vraagt van haar te houden.'

De bekendheid was voor The Travel Bookshop geen onverdeeld genoegen. Het betekende dat medewerkers zich vaak een weg moesten banen door de toeristen die een foto wilden nemen van de etalage. Als ze al binnenkwamen, zochten ze naar souvenirs, en die verkocht de boekwinkel niet. 

De oprichtster die de winkel in 1979 opende en tot een paar jaar geleden uitbaatte, had wel toestemming gegeven aan schrijver en buurtbewoner Richard Curtis om haar winkel als inspiratiebron te gebruiken voor Notting Hill. Maar ze was, zo zei ze in een interview in 1999 in The Guardian, ontevreden over het beeld van de stoffige, slechtlopende winkel die hij schiep.

Geen opmerkingen: