vrijdag 5 augustus 2011

Fridaynight Fever

De avond breng ik door bij Mutti op de bank. Ik ben al de derde die haar bezoekt vandaag, ze is tamelijk uitgeput. Vanmorgen een wandeling door de tuin, vanmiddag een ritje door het Groene Hart... Ik kan het beste maar een partijtje stilzitten.

Broerlief heeft nog een stukje vloerbedekking mee uit Emmen in de auto en dat leggen we voor de bank. Ik herinner me ineens een tekening van haar in haar kamer in Emmen. Ik spoor de tekening op internet op, en nu is-ie wallpaper op Mutti's laptop.

Ze bladert in haar bijbeltje. Achterin heeft iemand haar lievelingspsalmen genoteerd. Wat zullen we doen? Dan lees ik in godsnaam maar Psalm 121 voor, de eerste van de lievelingspsalmen..

Maar wat een tekst! 'De HERE zal uw uitgang en uw ingang bewaren / van nu aan tot in eeuwigheid.' Ik moet er eerlijk gezegd een beetje van giechelen. Maar Mutti is na de lezing een poosje stil en herhaalt deze twee laatste zinnen een paar keer, peinzend. 'De HERE zal uw uitgang en uw ingang bewaren van nu aan tot in eeuwigheid.'

Even overweeg ik er een Gesprek over te beginnen, over wat dat voor haar betekent, die 'uitgang' en die 'ingang' die de HERE belooft te 'bewaren', wie weet wat ik ervan leer. Maar dan zegt ze: 'Ik moet naar de wc.'

Psalm 121 Een bedevaartslied.
1 Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen?
Mijn hulp is van de HERE, die hemel en aarde gemaakt heeft.
Hij zal niet toelaten, dat uw voet wankelt, uw Bewaarder zal niet sluimeren.
Zie, de Bewaarder van Israël sluimert noch slaapt.
De HERE is uw Bewaarder, de HERE is uw schaduw aan uw rechterhand.
De zon zal u des daags niet steken, noch de maan des nachts.
De HERE zal u bewaren voor alle kwaad, Hij zal uw ziel bewaren.
De HERE zal uw uitgang en uw ingang bewaren van nu aan tot in eeuwigheid.

Geen opmerkingen: