zaterdag 27 augustus 2011

Vesperpsalmen, antifonen en motetten

Te Utrecht is het Festival Oude Muziek losgebarsten. Ik ga naar een concert met vesperpsalmen, antifonen en motetten, van de componist Tomas Luis da Victoria (1548-1611), een van de grote Spaanse componisten van de Renaissance. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Rome, waar hij sterk onder invloed stond van Palestrina. Maar Victoria's muziek is gekruid met dissonanten, en dat maakt hem herkenbaar als Spaans componist.

Het solistenkwartet La Colombina, met onder meer de sopraan Raquel Andueza, bestaat slechts uit vier zangers. Het brengt een aantal psalmen uit een manuscript dat, hoewel Victoria's auteurschap onomstotelijk vaststaat, niet op zijn officiële werkenlijst staat. Het merendeel van zijn muziek werd tijdens zijn leven uitgegeven in Rome, maar deze psalmen zijn buiten de boot gevallen.

La Colombina brengt ze hier in de volgorde van een vesperdienst. Bijzonder is de enkelvoudige bezetting van La Colombina. Door de kleine bezetting klinkt deze muziek lang niet zo cerebraal als in andere uitvoeringen.

Het is prachtige meditatieve muziek. Het gaat maar door, er is geen dramatische opbouw van het programma, maar je komt in een bijzondere eindeloze sfeer terecht.

De cd is te bestellen onder meer bij Klassieke Zaken.

Geen opmerkingen: