dinsdag 26 oktober 2010

Badderen

Waar zullen we eten, vraagt Jeroen. Ik stel maar weer eens mijn favoriete hangout in mijn eigen  buurt voor: Badhuis Java op het Javaplein. Hij vindt dat meteen een goed idee, want hij blijkt hier in de jaren zeventig en tachtig zijn studentenjaren doorgebracht te hebben. Op kamers met alleen een wastafel. Dus badderde hij in het Badhuis. Je mocht 20 minuten en dan kwam de bekeerder op je deur timmeren dat je eruit moest.

'Het Badhuis is een belangrijke centrale plek in de Indische Buurt. Het is gebouwd in 1942 en was tot 1981 in gebruik als Badhuis.In 1982 verloor het zijn originele functie. Na sluiting werd het door verschillende instanties in gebruik genomen. Zo is het zelfs even een Hindoetempel geweest. Halverwege de jaren negentig kreeg het zijn bestemming als horecagelegenheid en na vele wisselingen van eigenaar en naam heet het nu weer gewoon Badhuis. Het personeel heeft nog regelmatig (oud) Indische Buurters op de koffie die langskomen om herinneringen op te halen', lees ik op een site over Amsterdam-Oost.

Ik weet dat allemaal niet en vertel naïef enthousiast aan de jonge bedienden: Deze meneer heeft hier vroeger gebadderd! Ze vertonen geheel geen enthousiasme. Het is een beetje Oma en Opa vertellen.

Geen opmerkingen: