zondag 3 oktober 2010

Trilvenen

Het is zonnig dus we gaan de paden op. Ik heb een Staatsbosbeheer kaart van de Vechtstreek,  Waterlinie Noord, waar zowel mijn straat (linksboven) als die van Bobby (rechtsonder) op staan. Leuk is dat. Een om in te lijsten.

We kiezen het Bert Bospad te Westbroek. Het pad voert dwars door de Westbroekse Zodden dat bestaat uit veenland, rietvelden, moerasbos en petgaten: lange en brede sloten waaruit vroeger turf gebaggerd werd. Het loopt ook door een stuk moerasbos. In deze polder is op verschillende plekken 'trilveen' te zien, een soort plantenmatras, eilandjes van grond die in het water drijven, sommige van deze drijvende wortelmatrassen zijn te betreden.

Boswachter Bert Bos leefde van 1946-1996. Hij wilde zoveel mogelijk mensen laten genieten van de natuur. Zijn aanstekelijk enthousiasme deed Staatsbosbeheer besluiten om het 5 km lange pad dat door zijn gebied loopt, naar hem te vernoemen.

Het is de tweede keer dat ik hier ben en ik ben weer even enthousiast als de eerste keer. Deze Westbroekse Zodden zijn een ware oase van rust zo tussen Utrecht en Hilversum. Zo druk het enkele kilometers verderop is, bij Loosdrecht, zo uitgestorven is het hier. Veel zwanen en waterhoentjes en schapen. En enige paarden. Het trilveen is wel een beetje zompig, maar we zakken er net niet in weg. Een regelrechte aanrader voor de dagjeswandelaar.

Geen opmerkingen: