dinsdag 19 oktober 2010

Thuys

Fijn onderbelichte foto. De smartphones zijn voor de beelden des levens niet zo'n zegen. Voor wie het niet kan zien: op de foto staan drie gezusters in café-restaurant Thuys in Amsterdam-west.  Wij zijn de jongste drie van de zes, maar alweer aardig middelbaar.

Amsterdam-west is helemaal hip tegenwoordig. Waar de Indische buurt welgeteld drie leuke eetgelegenheden heeft, zijn ze nu daar in Oud-West zo op de rand met De Baarsjes niet meer te tellen.

Er ligt veel verleden van mij Amsterdam-West. Het was 1981 dat ik er kwam wonen en ik bleef er tot 1994.  Alle winkels en restaurants die er waren, die gingen en die bleven, de trams, de bruggen, de parkjes, de dierenarts, de apotheken, ik kan het er dromen. Eigenlijk verandert er bijzonder weinig zo door de jaren heen. Alleen de bejaarden zijn vervangen door dertigers.

Wij drieën zijn inmiddels vijftiger en alle drie zijn we een beetje doof en blind. De Geschwister willen allebei een keer naar de firma Beter Horen, maar ik geef ze weinig hoop. Zelf heb ik vorig jaar mijn oren wetenschappelijk laten onderzoeken, maar bij het OLVG zeiden ze dat er wetenschappelijk gezien niets mis was met mijn oren. Dat ik van alles niet hoorde moest ik dan maar als een zegen opvatten.

Café-restaurant Thuys heeft Broerlief uitgezocht vanwege de lawaaigrens. die is er hoog. De Duitse neven kunnen er hun luide zelf zijn zonder dat het erg opvalt. Want iedereen schreeuwt er. We stellen ons voor dat de eerste gast die er binnenkomt al begint met luid zijn en dat de rest om zich verstaanbaar te maken vanzelf volgt.

Het Parool kopt dat er een veldslag op komst is tussen voor- en tegenstanders van Wilders. Ik stel voor: zullen we de Duitse neven nog even tot slot van hun bezoek aan Amsterdam 2010 een Amsterdamse politieke vechtpartij laten zien? Maar als we close reading toepassen blijkt de vechtpartij pas op 30 oktober.

Geen opmerkingen: