zondag 3 oktober 2010

Goldene Regeln zum Glücklichsein

Ergens vorig jaar tijdens mijn RSI-ziekteverlof had ik mij opgegeven voor een cursus 'Spiritualiteit en Management', die ik gevonden had op de site anselmgrun.net. Omdat ik vind dat deze man heel mooi schrijft over de wezenlijke zaken des levens, omdat een van de sprekers in de cursus de filosoof Wil Derkse zou zijn, die gespecialiseerd is in het vertalen van de Benedictijner wijsheden naar ongelovigen, omdat de cursus in een klooster plaatsvindt, en omdat het een welkome aanvulling is voor de vorig jaar door het bedrijf van bovenaf opgelegde cursus leidinggeven, daarom had ik me opgegeven.

Door de verhuizingen begin dit jaar (werk en privé) was ik de hele cursus echter glad vergeten. Ik werd gebeld: Waar blijft u toch? De cursus is al een uur bezig! Oeps. Ik gaf me maar op voor de volgende aflevering. Die blijkt nu ineens over anderhalve week plaats te grijpen. Inmidddels ben ik helemaal uít de Benedictijnse denktrant, en waar het boek van die Derkse is waar ik vorig jaar zo enthousiast over was is gebleven, geen idee, dus ga ik maar naar de boekhandel iets nieuws in die geest zoeken. Komt thuis met dit mooie boekje van Anselm Grun. Auf Deutsch heet het Goldene Regeln zum Glücklichsein. Als dat zou kunnen! Raar dat ze voor de vertaling die gouden regels-titel niet gehandhaafd hebben. Dat trekt toch meer lezers.

Maar het is een mooi boekje, waar iedereen die dat nodig heeft (en wie heeft dat niet) in kan lezen hoe gelukkig te zijn en te blijven. Als dat de basis wordt voor de cursus: aandachtig zijn, liefdevol, oplettend zijn, luisterend, kalm, harmonieus, en vooral stil, dan heb ik komende week met de Frankfurter Buchmesse en op het thuisfront de surseance nog een fijne opgave voor de kiezen.

Geen opmerkingen: