zondag 10 oktober 2010

'God of the gay- and singles bars'

Jongste Nichtje doet vandaag Belijdenis. Ze heeft de hele familie met klem uitgenodigd en ik hou erg van haar, dus Lucie Theodora naar Breukelen in de zondagochtendstond. Met gemengde gevoelens, want ze zijn van de Nederlands Gereformeerde gezindte. Op het nippertje val ik binnen, recht onder de douche vandaan, en kom nog nadruipend op de eerste rij terecht: naast Nichtje, Mutti, Zus3 en haar man en Jongste Nichtje. Voor een dubbeltje op de eerste rang, zeg maar gerust. Ze glunderen allemaal dat ik er ben, als ware ik De Verloren Zoon. Dochter.

Jongste Nichtje, die tegenwoordig op het conservatorium zit, zingt na de Belijdenisplechtigheid aan de piano het lied 'God of the Moon and stars' van ene Kees Kraayeveld. Na afloop zoek ik hem op YouTube: Kees blijkt een ster van de EO Jongerendag. Jongste Nichtje zingt en speelt schitterend. We zitten allemaal met een brok in de keel en tranen in de ooghoeken.

Het is wel een beetje een wonderlijke tekst: 'God of the moon and stars, God of the gay- en  singles bars...' U moet het hele nummer maar even beluisteren en meelezen. 'God of the rich and poor, God of the princess and the whore', 'God of the unborn child, God of the pure and undefiled, God of the pimp and paedophile, I come to you.

Bobby waarschuwt nog dat ik de hele dag in allemaal jeugdtrauma's terecht komt. Bijna dreigt dat inderdaad te gebeuren als een Broeder van de gemeente mij feliciteert met de Belijdenis van Jongste Nichtje en meelevend vraagt of wij als familie allemaal nog 'kerkelijk meelevend' zijn. Nou nee, zeg ik, dacht het niet. Maar toch ben ik blij dat ik er ben. Na afloop serveren we zelfgemaakte soep en zelfgesmeerde broodjes. Het is een grote happy grootfamilie.

Geen opmerkingen: