vrijdag 19 november 2010

Meedogenloos

Bij Pauw & Witteman één vrouwelijke gast tussen zes over politiek sprekende heren: Naima El Bezaz.  De andere gasten zijn Peter R. de Vries, Paul van Vliet, en Pieter Klein (Van RTL Nieuws). Zij is te gast vanwege haar nieuwe roman 'Vinexvrouwen', waarin ze met humor schrijft over haar Marokkaanse gezin in een Nederlandse nieuwbouwwijk. De gewoontes van haar Hollandse buren neemt zij meedogenloos onder de loep. Eerder schreef zij taboedoorbrekende boeken over de islam, vrouwenrechten en seks en als gevolg daarvan werd zij met de dood bedreigd. Ze durfde niet meer over straat en belandde in een depressie. Haar nieuwe boek heeft zij geschreven om weer te kunnen lachen.

In september 2008 was Naima El Bezaz ook te gast bij Pauw & Witteman. Toen vertelde zij over het boek Het Gelukssyndroom, waarin zij confronterend schreef over de zoektocht naar geluk, verlies en de gevolgen van haar depressie. Nu zegt ze dat ze tijdens die uitzending zo klein en kwetsbaar voelde.

Het is raar om een vrouw zo over haar wereld te horen te vertellen tussen die heren die alleen maar over de Haagse politiek spreken en eigenlijk enorm op de inbreng van deze dame neerkijken, ook al zijn ze ook wel weer vertederd. El Bezaz zegt: 'Houd toch eens op te praten over Wilders. Dat is niet DE werkelijkheid. Als jullie het niet alsmaar over hem hebben dat is hij ook niet langer de dagelijkse werkelijkheid.' Dat kunnen die heren niet geloven. Net als die Israëlisch-Palestijnse ud-speler die ik een paar maanden geleden ontmoette.

Ik ben een ongeleid projectiel, zegt ze met grote zelfkennis. Ze is hartverscheurend.

Geen opmerkingen: