donderdag 25 november 2010

Thanksgiving

Op bezoek bij ABC, de American Book Center te Amsterdam. De eigenares Lynn (links) heeft een bijzonder staaltje van vernieuwing neergezet, een pod-machine, printing on demand. Het is heel interessant maar het voert werkelijk te ver om het helemaal uit te leggen hier. Lees het maar in de Knack. De bedenker van deze Espresso Book Machine  is de meer dan  tachtigjarige oud-uitgever Jason Epstein (rechts). 

In haar speech haalt Lynn op dat ik Jason en haar circa acht jaar geleden met elkaar in contact heb gebracht. 'Thanks Lucie Theodora,' zegt ze, 'de ontmoeting met Jason was life-changing. Amerikanen kunnen zo gul zijn. Daarvoor hebben ze ook Thanksgiving. Het is groot feest, er zijn  veel mensen, en het is duidelijk een hoogtepunt in het leven en de carrière van Lynn.

Lynn zat zo'n twaalf-dertien jaar geleden bij mij op een wekelijkse gymklasje in Landsmeer.  Daar ging in naar toe toen ik in Noord woonde. Ze zei nooit veel, maar ik vond haar OK. Ze zegt dat het vak - in elk geval voor haar als Amerikaans ondernemer - echt veranderd is door mij. Door mijn open houding. Men krijgt er een brok van in de keel. Bloos bloos. Dus dáár had je ook al een vinger in de pap, zegt Hani501, die foto's maakt. Niet deze trouwens.

Qua personages uit mijn blog: Feico de koorzanger is er ook. Hij  ziet me twitteren en noemt me bewonderenswaardig modern in mijn aandacht voor de nieuwe media. Zelf kan hij het echt niet opbrengen. Hij is er al rond zijn dertigste mee gestopt, zegt hij. Toen ben je maar op een koortje gegaan, zeg ik. Hij is de oprichter en leider van het koor dat ik zo indrukwekkend Arvo Part en Philip Glass hoorde zingen.

Geen opmerkingen: