zaterdag 11 december 2010

Kasteelvrouwen

Ergens in Friesland, tussen Woudsend en Sneek, ligt op een terp een voormalige boerderij waar Hani501 en haar Inge al enige maanden op passen. Ik vind het net een kasteel. Voor wie het bij het oriënteren verder helpt: het vlakbij het Coevordermeer. Ze dromen ervan Kasteelvrouwen te worden en de bouwval op te knappen tot een waar paleis.

Hani501 is nog maar net aan het plattelandsleven gewend en rijdt het liefst de hele dag rondjes op de grasmaaimachine. Ik moet er helemaal nog een beetje aan wennen, maar het plattelandsleven staat haar goed.

De conversaties krijgen ook nieuwe invalshoeken. Zo gaat het enige tijd over 'rentmeesterschap', waarbij ze refereert aan iets wat Maxime Verhagen blijkbaar gezegd heeft. Rentmeesterschap vind ik een uitgesproken CDA-term.

Dus begin ik een heel tegenbetoog over het woord barmhartigheid, ook zo'n term die laatst iedereen ineens in de mond nam, tot Emile Roemer aan toe. Dat ging over 'illegalen' helpen. Wil men als oppositie politiek nog iets bereiken moet men zijn toevlucht nemen tot de Tale Kanaäns. Dan is de kans het grootst dat men een CDA-er raakt.

Maar dat bedoelt ze niet. Ze heeft een breed historisch perspectief op de dingen en wil wel een poosje 'rentmeester' van dit lapje grond zijn.

Geen opmerkingen: