vrijdag 10 december 2010

Breiwerk

In het Tropenmuseum is een tentoonstelling is getiteld 'Rood'. Wat een thema's kan men verzinnen! Maar toch. Zelf ben ik het afgelopen jaar overgestapt over rood in mijn huis, ik ben erg bezig met rode draken kleuren, ik heb rode vloerbedekking in slaapkamer en kapelletje, rode cd-kastjes, rode handdoeken in de badkamer, rode lampen, mijn bloh is rood geworden, dus ik moest maar eens gaan kijken.

Het is overweldigend mooi. Rood staat voor van alles: voor geluk, vruchtbaarheid en liefde, maar ook voor macht, geweld en gevaar. Rood kan romantisch zijn, maar evengoed dodelijk. Al deze associaties krijgen in de tentoonstelling een plek in thema’s als de levenscycli, kracht, macht, identiteit, goden, demonen en liefde. Bezoekers zien Armando en Constant naast maskers uit Oceanië, een beeld van Lenin naast een Chinees bruidsgewaad. Ruim driehonderd objecten – zowel etnografische voorwerpen als hedendaagse kunst – prikkelen alle zintuigen.

Deze gebreide Ferrari vind ik wel een van de meest opzienbarende objecten. Hij is gemaakt door de Britse Lauren Porte, een 22-jarige kunststudente. Zij heeft de Ferrari gemaakt voor haar afstudeerproject. Het breiwerk rust op een soort tentconstructie die met kippengaas is overspannen. Voor het gevaarte had ze 20 kilometer rode wol nodig en het duurde tien maanden voordat ze de wagen af had. 

Geen opmerkingen: