donderdag 2 december 2010

Opheffen van het Ego

In het programma 'De Klassieken' op Radio 4 (presentatie Maartje van Weegen) vult deze week Spinvis de rubriek 'Het Klassieke Hart'. Hij heeft vandaag de Mass for double Choir, Messa di Requiem, part 5, van Frank Martin, gekozen.

'Vraag me niet waarom ik steeds op religieuze muziek uitkom', zegt hij ter verklaring van zijn keuze, 'ik ben helemaal niet religieus, maar ik denk dat het antwoord ligt in het feit dat in deze muziek het ego is opgeheven. Het gaat er bij deze muziek niet om om een individuele prestatie te leveren, het gaat erom op te gaan in een gezamelijkheid.' Uit het hoofd geciteerd.

Spinvis heet eigenlijk Eric de Jong en komt uit Nieuwegein waar hij  zijn eigen studio heeft. Hij is bekend door zijn zelf gecomponeerde en gearrangeerde popliedjes die zeer zorgvuldig in elkaar zitten. Het bracht hem onder andere de zilveren harp en de Annie MG Schmidtprijs voor beste theaterlied. Hoewel Spinvis vooral bekend is van zijn moderne popsongs heeft hij op zijn site (spinvis.nl) veel aandacht voor klassieke muziek.

Geen opmerkingen: