woensdag 8 december 2010

De Turkse kapper aflevering 4

De dag dat Frances en ik afscheid gaan nemen van het tweede blad dat we maken. De opdrachtgever voor wie we het maakten is door het faillissement op het idee gekomen dat hij juridisch niet meer aan ons verbonden is. Hij wil zijn geld nu anders en elders besteden. Goedkoper. 

Het zijn barre tijden. Zelf doen we nu ook alles low budget. Dit afscheid doen we bij Frances thuis. Haar huis is nu klaar. We hebben alle freelancers genood en we hebben ze zelfgemaakte Glühwein en soep beloofd. Vandaag blijf ik Amsterdam om soep te koken. Als ik bij de Turk ben om de ingrediënten te halen zie ik de kapper weer, waar ik al maanden niet geweest ben. Mijn haar is inmiddels behoorlijk lang en woest, en wordt almaar langer en woester. Als ik het wil verven is één pakje verf echt niet meer toereikend. Laat ik het eraf laten halen.

Vandaag staat er ineens een krullenjongen in de Turkse kapsalon. Hij gaat mij knippen. Dit moet de man van de kapster die mij eerder dit jaar zei dat hij mij wel mooi een strak jongenskapsel kon aanmeten. Maar daar heb ik mij vandaag niet op ingesteld. Ik formuleer mijn wensen, maar hij praat lang zo goed niet Nederlands als zijn vrouw. Als ik vraag of hij het haar van achteren 'in een puntje' wil knippen snapt hij dat niet. Wel snapt hij: 'in een V-vorm. Wat snapt hij wel en niet? Waarom helpt zij mij niet?

O. Zij is er voor de vrouwelijke klanten die geen mannen verdragen. Er komen diverse gehoofddoekte Marokkaanse vrouwen binnen, die duidelijk schrikken van zijn aanwezigheid. Maar zij is zij, en die klanten kunnen achterin de zaak geknipt worden, waar geen ramen en geen mannen zijn. Daar onder elkaar maken die vrouwen trouwens veel plezier en lawaai.

Er komen ook drie gehoofddoekte vrouwen langs die een ruimte willen huren voor een afslankstudio. Waar gaat het om? Een ruimte waar ze twee keer per week in willen waar dikke vrouwen aan een apparaat kunnen. O ja hoor, zegt de Turkse kapster, we hebben wel wat ruimtes en zij komt uit bij de kapsalon op het Mosplein. Dat is wel boven een herenkapsalon, en dan moeten de dames dóór de herenkapsalon, maar als dat geen bezwaar is?

Deze kapper doet er heel lang over. En ook hij fohnt weer alle krullen uit mijn haar. Terwijl hij zelf zoveel krullen heeft!

Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3 

Geen opmerkingen: