woensdag 15 december 2010

Messiah

Het is een prachtige uitvoering door de Accademia Bizantina en het RIAS Kammerchor. De dirigent is Ottavio Dantone. Wij van de cursus Zing & Beleef Händel zitten op het balkon linksachter. Het is een hele zit, zo'n Messiah op een doordeweekste dinsdagavond,van 19.30 tot 22.30 en halverwege dreig ik even in slaap te vallen, maar Reenske houdt me gelukkig bij de les.

Onze dirigent heeft tijdens de cursus ons niet alleen laten zingen, maar ook veel verteld over Händels leven. Op een eigenzinnige wijze.Grappig, vermakelijk, gedreven. En dan liet hij stukken horen. Zing & Beleef is een heel goed educatief concept. Toch is me weinig tot niets bijgebleven. Leen ik ik maakten dan grapjes over, dat hij zo leuk vertelde en dat we werkelijk niets onthielden. Nu maar wat info van een educatieve kindersite.

Händel was 57 jaar oud toen hij werd uitgenodigd om een aantal benefietconcerten in Dublin te komen geven. Händel woonde in Londen en had weinig zin in de lange reis. Vier jaar daarvoor had hij een beroerte gehad, en sindsdien leed hij aan allerlei kwaaltjes. Bovendien had hij met speculeren veel geld verloren. Hij was zwaar depressief en kwam nauwelijks de deur uit.

Een paar maanden later ontving Händel een tekst met het verzoek er een oratorium, een compositie voor solisten, koor en orkest, van te maken. De tekst kwam van Charles Jennens en bestond uit losse bijbelteksten die samen het verhaal van het leven van Jezus vertelden. Händel had wel eens eerder met Jennens samengewerkt, en vond Jennens eigenlijk 'een ijdele domkop, die gek is geworden van zijn eigen geld'.  Toch inspireerde de tekst Händel. Hij ging zelfs met zoveel enthousiasme aan het werk dat hij het hele oratorium binnen 24 dagen af had . Hij werkte zo hard dat hij nauwelijks de tijd nam om te eten en te slapen, en hij was zo chagrijnig dat zijn bedienden bang waren dat hij gek aan het worden is. Het oratorium kreeg de naam Messiah.

Het was geknipt voor een benefietconcert, en Händel vertrok goedgemutst naar Dublin waar het nieuwsgierige publiek hem als een held werd ontving. De kaartjes voor de première vlogen de deur uit. Jammer genoeg konden er maar 600 mensen in de zaal, maar de organisatoren hadden een slimme oplossing bedacht om meer toehoorders te kunnen plaatsen. Ze zetten een berichtje in de krant waarin de dames werden  gevraagd of ze de hoepels uit hun rokken wilden halen, en de heren of ze hun zwaarden thuis wilden laten. Zo kunnen er nog eens honderd mensen het concert bijwonen.

Volgens ooggetuigen moet het een schitterend concert zijn geweest met uitstekende solisten. Eén muziekliefhebber is zelfs zo geroerd door een zangeres, dat hij haar toeriep: 'Mevrouw, dat hiervoor uw zonden u vergeven mogen worden!'

Zoekende naar een passend filmpje vind ik een filmpje van RTV Drenthe van het Toonkunstkoor te Emmen.

Geen opmerkingen: