woensdag 15 december 2010

BTW

Nog meer rood pluche. Wat ik dan ook wel weer met spanning volg: dat de Eerste Kamer tegen de verhoging van het btw-tarief voor de podiumkunsten heeft gestemd. Tijdens de algemene beschouwing bleek vorige week al dat de Senaat er anders over denkt dan de Tweede Kamer, die de verhoging van de tickets voor concerten en andere culturele voorstellingen per 1 januari goedkeurde. Nu steunde een meerderheid gisteren een motie daartoe van de PvdA.

De Eerste Kamer (nu nog zonder PVV) komt opeens veel meer in beeld. Die kan geen wijzigingen in kabinetsvoorstellen aanbrengen, maar wel een eindoordeel vellen. De PvdA, indiener van de motie, dreigt nu het volledige belastingplan voor 2011 te torpederen als de regering de motie niet uitvoert. Dat belastingplan wordt volgende week besproken in de Senaat. Voorafgaand aan de stemming eist de PvdA dat Mark Rutte vóór het debat de Kamer per brief laat weten wat hij met de motie gaat doen.

VVD-senator Fred de Graaf vroeg Rutte wel nog eens 'goed' na te denken over de datum van de invoering van de btw-verhoging. De VVD ziet liever dat het kabinet andere fiscale maatregelen treft om het ondernemerschap in de culturele sector te bevorderen.

Geen opmerkingen: