dinsdag 7 december 2010

Leaks

Heel DWDD is gewijd aan Julian Assange van WikiLeaks. Peter Vandermeersch, Alexander Klöpping, Gerard Spong, Jort Kelder, Jack de Vries en Marc-Marie Huijbregts roepen van alles over  tafel. Ze  zijn allemaal verontwaardigd, behalve dan Jack de Vries, die het opneemt voor overheden. We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk, zeggen ze allemaal. En: WikiLeaks is een journalistiek medium.

Volgens Spong gaat het 'zedendelict' waar Assange voor gedaagd is een seksuele ontmoeting waarbij het condoom geknapt was, wat in Zweden als verkrachting zou gelden. Volgens Spong heet dat in de UK geen verkrachting. Maar Trouw schrijft dat de verdenkingen van zedenmisdrijven die de autoriteiten in Zweden tegen Assange hebben, zijn ook in Groot-Brittannië strafbaar zijn. Assange ontkent de beschuldigingen met klem.

Internetjournalist Alexander Klöpping kende ik nog niet, vind ik helder. Dat de overheid steeds meer van ons weet en ons niet beschermt, maar alleen zichzelf. Hij heet een spraakzame nerd van de nieuwe generatie te zijn. Eentje van het type dat uitsluitend fietst met Google Maps, boeken leest op zijn telefoon en te allen tijde minimaal vijf gadgets met zich meesleept. Alexander is een ster in het signaleren van trends op het web en de technologie. 24/7 ingeplugd en overal als eerste bij. Hij adviseert hij bedrijven en politieke partijen hoe te overleven op internet en geeft hier lezingen over. 

En Jack de Vries maar met zijn hoofd (oren) schudden als deze Alexander het woord voert.  Alexander werkt voor Jort. En Jort Jack  maar op de schouders slaan.

Geen opmerkingen: