woensdag 22 december 2010

'Nooit meer die blik van Ridge'

'Nooit meer die blik van Ridge',  kopt nrc next vanochtend. Vandaag is de laatste aflevering van The Bold & The Beautiful (B&B) bij SBS. Nrc next heeft nota bene een spread over deze meest verslavende soap ooit ever.

Ik kijk nooit meer, weet niet eens meer wanneer het uitgezonden wordt. Maar in de jaren negentig toen het op  prime time was en ik op prime time vaak thuis was keek ik haast elke dag. Ex verachtte me erom, ik schaamde me diep, maar ik kon het niet laten. Als het moest keek ik stiekem. Als dit mijn grootste zonde was dan moest ik die mijzelf maar vergeven.

Ik was niet de enige, begrijp ik. Velen hebben zich gebogen over de vraag waarom de serie behalve zo onzinnig ook zo verslavend was. Niemand minder dat schrijfster en psycholoanalytica Anna Enquist probeerde in NRC het fenomeen een paar jaar geleden te verklaren. Het stikt er van de driehoeksverhoudingen en het is allemaal heel Freudiaans, kort door de bocht. B&B begon in 1987, lees ik nu. Brooke en Ridge zijn in die vijf keer met elkaar getrouwd. En ook vele malen met anderen.SBS stopt er nu meer, maar de distributeur voorspelt dat de serie snel weer op de Nederlandse tv zal verschijnen.

Geen opmerkingen: