dinsdag 7 augustus 2018

Burgerinitiatief

Graag wil ik u even bijpraten over ons plantsoen. Bobby en ik wonen hier inmiddels ruim drie jaar en het is dus ook al drie jaar geleden dat enige buren tegen elkaar zeiden en aan de gemeente vroegen: 'Kunnen we niet wat schone bankjes krijgen?' en het antwoord luidde: 'Maar willen jullie niet méér?' Ja dat wilden we wel. Je moet wat geduld en vertrouwen hebben, maar dan gebeurt er ook wat.

Tijdens onze vakantie is het 'zitelement' afgerond. Het gras eromheen is verdwenen, maar ooit wordt dat allemaal weer groen. Het ziet er heel open en verwelkomend uit. Hartelijk-welkom-iedereen-in-ons-plantsoen. In het najaar komt verderop een speelpark voor kinderen, dat wegens gif in de grond weer extra vertraging heeft opgelopen. Er komt een brug waar nu een duiker is, zodat het water in de vijver enige verversing krijgt vanuit de Vecht. En er komt een nieuw pittoresk bruggetje.

In overheidstermen zijn we een soort Voorbeeld Burgerinitiatief. Hoe dat precies werkt weet ik niet. Hoe al die ambtenaren en politici in den lande zich over zulke initiatieven informeren. Regelmatig komt er een clubje ambtenaren op de OV-fiets kijken. Dan vertelt buurvrouw Karin ze het een en ander, en dan gaan ze weer gesterkt huns weegs. 

Nu zit er in de mail een verzoek van ene Siem van De GroenLinks Utrecht werkgroep Groen & Stadsnatuur. Gericht aan de Niftarlakeplantsoen Burgerinitiatiefgroep. Zij organiseren in september een Politiek Café met dan als thema Klimaatbestendige Stad. Kwesties die komen kijken zijn Wat zijn de functies van natuur en groen met betrekking tot klimaatbestendigheid? Hoe verhouden de (soms) concurrerende functies van natuur, recreatie en milieuvriendelijkheid zich tot het klimaatbestendig inrichten van de stad en hoe kan dit alles gecombineerd worden? Wat doen gemeente en burgers aan klimaatbestendigheid? Voor hun panel zoeken ze drie experts vanuit de wetenschap, de gemeente en een burgerinitiatief. 'Wij zijn erg enthousiast over Burgerinitiatief Niftarlakeplantsoen's ervaring en inzet op het gebied van ons thema en daarom nodigen wij u graag uit om deel te nemen in ons panel.'

Geen opmerkingen: