woensdag 1 augustus 2018

Kalmar

We gaan een dagje naar de stad Kalmar. Bij Kalmar is de brug naar Öland. Kalmar is een oude stad met een roemrijk verleden, zie het kasteel, maar er is geen oude middeleeuwse stadskern ofzo. De stad ligt prachtig op wat (schier)eilanden, veel parken ook daar bij het slot. Buiten het centrum trouwens lelijke grootwinkelcentra en sociale woningbouw aan drukke uitvalswegen. Maar ook weet een moderne nieuwe yuppenwijk vergelijkbaar met KNSM of IJburg.

Het is alleen weer onverdragelijk heet. De heetste dag tot nu toe geloof ik. In de bolide met de airco aan gaat het nog wel, maar als je uitstapt valt de vochtige warmte als een zware deken over je heen. We sjokken van schaduw naar schaduw, bezoeken het Konstmuseum en het kasteel, lunchen lekker in een grappig zeer eigenzinnig voorheen Pools lunchcafé, bekijken de Dom, de zwemplek van de stad, Bobby gaat nog naar het Scheepvaartmuseum en ik naar het winkelcentrum met airco. Eigenlijk denk je de hele dag vooral: waar is klimsstbeheersing?

De dag eindigt in een bezoek aan de Maxi-ICA, de AH-XL van hier zeg maar, voor heerlijke Zweedse hapjes voor straks-weer-thuis. Nou ja, deze dag is een mooie extra inkleuring van de al zo talrijke Zweedse herinneringen. 

Geen opmerkingen: