maandag 13 augustus 2018

Voorpret Oude Muziek

Er valt een nieuwsbrief in de mailbox. Het Festival Oude Muziek is aanstaande. Uit hoofde van zijn functie is Bobby uitgenodigd voor een groot concert  in TivoliVredenburg. Op dinsdag 28 augustus. En ik mag mee. Het Festival begint op de vrijdag ervoor. Ha! Daar heb ik dit jaar tijd voor.

Heel grappig. Vorig jaar in de Dolomieten op een berg ontmoetten we Marilyn, een dame uit Melbourne, die vroeg of ik een foto van haar wilde maken' Dat wilde ik wel. Wij raakten aan de praat en zij bleek elk jaar een reis door Europa te maken en ze bleek helemaal thuis in de wereld van de oude muziek. Kende veel musici en instrumentenmakers. Dat wij nou net uit Utrecht kwamen! En van Oude Muziek hielden. Utrecht stond al heel lang op haar lijstje. Het was een aanwijzing, zei ze. In 2018 zou ze naar Utrecht komen en het hele festival gaan bijwonen. We wisselden e-mail-adressen uit. Een paar weken geleden mailde ze of we een aardig hotel voor haar wisten.

Voor wie het niet kent: het Festival Oude Muziek is een wonderbare prachtige bubbel in deze tijd. Zulke schone muziek, zoveel liefde voor schoonheid. Prachtige harmonieën. Hemelse sferen. Ik leerde het genre live kennen toen Bobby in de Geertekerk werkte en Muziekcentrum Vredenburg verbouwd werd. Hadden ze soms wel driemaal daags een concert, waar ik regelmatig naar binnen glipte en helemaal overweldigd was.

Het festival wordt georganiseerd door Organisatie Oude Muziek die het hele jaar door het hele land concerten organiseert. Ze hebben een grote trouwe schare fans. Het Festival is het hoogtepunt van het jaar. Dat heeft elk jaar eind augustus een bomvol programma op veel locaties, vooral in middeleeuwse kerken. Maar ook in TivoliVredenburg. En de hele dag door. Als je het niet kent, weet je niet waar je moet beginnen. Het Festival trekt vooral oudere bezoekers. Het raakt verder nauwelijks aan het dagelijkse leven in de stad, die propvol is met winkelende en consumerende mensen. Maar de bezoekersaantallen nemen wel toe, zegt de organisatie. Ook met jongere bezoekers. Dit jaar hebben ze ambassadors of early music bedacht, een community voor oude-muziek-liefhebbers tot en met 35 jaar die op zoek zijn naar mede-liefhebbers en gezelligheid. Voor hen een  Festival Launch en na ieder concert een treffen in café Het Gegeven Paard (in TivoliVredenburg) om te borrelen met hun mede-ambassadors en soms ook favoriete artiesten.

Tien dagen Oude Muziek. Ik ga erover bloggen. Elke dag een verhaaltje over Oude Muziek. Om ons op te warmen. Vooraf en tijdens. Niet allemaal op deze plek hoor, don't worry, ook op een  apart blog 'Utrecht: Tien Dagen Oude Muziek'. 

Geen opmerkingen: