zaterdag 18 augustus 2018

Vleugje Amsterdam-West

Heb ineens een enorme snik naar een vleug Amsterdam. Ik wil graag naar een herdenkingsconcert voor Aretha Franklin in het Concertgebouw, maar dat is om 08.30 uur al uitverkocht.

Broerlief moet hard werken, maar hij wil wel lunchen. Maar wel vlak bij hem. Zo raak ik verzeild op het Mercatorplein. Daar heb je een mooi eetcafé met terras. Zürich. Hij is zo trots op zijn buurt: De Baarsjes. Leuk is dat. Onder het plein is een parkeergarage gebouwd met een tarief van maar 2 euro per uur. Het is een heel gezellig plein met mensen die er zitten en een project met beeldende kunst. 

Hier in de buurt begin ik mijn Amsterdamse  wooncarriere. 1982 of zo. Hani501 en ik woonden op een zolder vier hoog aan de Joos Bankersweg. Die straat grensde aan een korfbalvereniging met een korfbalvereniging en daarachter lag het Erasmuspark waar we vaak zaten omdat we geen buiten hadden. Naar het Mercatorplein gingen we soms naar de sauna. Op dinsdagavond vrouwensauna. Het stonk er een beetje naar oude handdoeken en oude dekens. Verder was de wijk toen heel achenebbisj. In de jaren 90 is-ie opgeknapt.

Nu is-ie gewild. De meeste woningen zijn er klein, maar ze waren tot niet zo lang geleden nog betaalbaar. Nu ook niet meer. Het was een wijk met veel Turken, Marokkanen en Surinamers, nu is hij veryupt, zoals dat heet. Zo op straat is er een leuke sfeer. Maar het is ook wildwest, want er worden de laatste weken hier en daar handgranaten aan winkeldeuren gehangen. Het zou gaan om Marokkaanse onderwereld die elkaar bestrijdt. Een beetje maffia. Geld dat witgewassen moet worden. Ondernemers die afgeperst worden. 

Ook nieuw: de trams zijn er allemaal veranderd. Gevolg van de Noord-Zuidlijn. Hadden ze tot voor kort daar tram 7, 12, 13 en 14. En bus 15. Met de 13 kon je naar het station, met de 14 naar de Dam en Artis en het Flevopark, met de 7 naar het Leidseplein en het Flevopark, met de 12 naar het Museumplein en het Amstelstation. Met Bus 15 ging je naar het Surinameplein en het Hoofddorpplein. Héél behaaglijk. De loop van die trams kon je dromen. Maar ze zijn weg of ze lopen helemaal anders. Iedereen is in de war. Nu is er alleen nog een nieuwe tram 19. Tram 19? Er was nooit een tram 19. Naar het CS moet je nu met een bus, bus 18. Dat u het weet.

Geen opmerkingen: