zondag 12 augustus 2018

Rondje merkwaardige mensen

Arthur is stadsgids voor het Gilde Utrecht en leidt groepen mensen rond door de stad. Hij heeft Bobby voor zijn verjaardag afgelopen januari een rondleiding cadeau gedaan en ik mag ook mee. We verzamelen onder de Dom. Hij heeft voor vanavond als thema genomen: ‘merkwaardige mensen’.

[De mensen wier huis we bezoeken en wier levensverhaal we horen zijn Anne Maria van Schurman ((1607-1678, eerste vrouwelijke studente en geleerde), Felix van de Loo (1886-1956, korte tijd aartsbisschop van Utrecht, maar te zwak voor die functie, belangrijke figuur tegen de nazi's in WO-II, de man achter Kardinaal de Jong), Petronella Moens (1763-1843, een blinde dichteres en romanschrijfster, schreef tegen slavernij en voor vrouwenkiesrecht), Edwin van de Kol (-1996, stichter van de Nikola Kommuniteit, waar Arthur spil van is en waar Bobby aan verbonden is), Maria van Pallaes (1587-1664, stichteres van de fundatie van Maria van Pallaes in Utrecht. De 'Kameren' Maria van Pallaes is een rijtje van twaalf kleine woningen in de Agnietenstraat die in 1651 werden gebouwd) en Jan van Gronsvelt (17e eeuw, ook stichter van armenhuizen in Utrecht).]

Het is een beetje de buurt van de Nieuwegracht waar we lopen en Utrecht is daar zo ‘s avonds beeldschoon en verstild, zo totaal anders dan het drukke winkel- en horeca-gedeelte waar je meestal alleen maar weg wilt, zo druk. 

Er is niet aan te beginnen om wat hij allemaal aan wetenswaardigs debiteert na te vertellen. Dan haakt u hier ook af. Maar Arthur is een zeer begenadigd verteller, je hangt aan zijn lippen. Ik kan doorgaans niet erg goed naar gidsen luisteren. Teveel details. Dan dwaal ik af, en ga ik naar mijn eigen dingen kijken. Ik was nog wat gevloerd van het huwelijksfeest van vrijdag, en vreesde: ik kan dat helemaal niet aan, een avond lang informatie opnemen, maar zo is het geweldig leuk en inspirerend. Dit wil ik wel elke week. Maar Arthur doet dit eigenlijk alleen voor besloten groepen. Personeelsuitjes enzo. 

Geen opmerkingen: