zondag 19 augustus 2018

Single

Mooie film gezien: A single man. Uitgezonden bij de VPRO van de week. Het is een film uit 2009. Hij speelt in 1962. Naar een roman van Christopher Isherwood. Hoofdpersoon is een 52-jarige universitair literatuurdocent George, die acht maanden daarvoor zijn grote liefde Jim verloren heeft, met wie hij 16 jaar was. Jim is omgekomen in een auto-ongeluk. Homoseksualiteit is nog absoluut taboe. George wordt over het ongeluk gebeld door een neef van Jim. Hij mag niet bij de afscheidsdienst zijn. Doe is alleen voor familie. Zijn hele leven stort in. Ook al lijkt het maanden op routine nog goed te gaan. 

In de film zien we George in zijn laatste 24 uur. Hij doet nog zijn dagelijkse werk, heeft gesprekken met een student die geïntrigeerd door hem is, gaat op bezoek bij zijn beste vriendin Charley, een wat gedesillusioneerde alcoholiste, maar hij is van plan een einde te maken aan zijn leven en bereidt dat zorgvuldig voor. Het is traag en heel suggestief en heel mooi. De hoofdpersoon is Colin Firth, die de rol geweldig gelaagd speelt. Heeft er veel prijzen mee gewonnen. Verdriet en rouw, prachtig weergegeven.

Even terughalen hoe het zat met de auteur Christopher Isherwood, van wie ik nooit iets gelezen heb. Zijn naam leerde ik kennen toen ik in de redactie kwam van Homologie, een cultureel gemengd homotijdschrift. 1982 was dat of daaromtrent. Isherwood, W.H.Auden en Stephen Spender waren dé grote literaire rolmodellen onder de jongens van de redactie. Wij vrouwen lazen echter onze eigen auteurs. Dat was trouwens een érg leuke redactie. Erg leuke tijd. Ik heb er veel geleerd.

Verder lezen/kijken:
Trailor
- Ik zag de film via NLZIET
- Ook te zien bij NPO-Plus

Geen opmerkingen: