zondag 17 juli 2011

De Innerlijke Glimlach

Dit boek heb ik vorige week ook bij Zaailing gekocht. Ik ben gefascineerd door de Chinese geneeskunst. In China, zo zegt dit boek ook weer, worden artsen betaald als hun patiënten gezond zijn, en als ze ziek zijn hoef je de dokter niet te betalen. De belangrijkste aspecten voor een goede gezondheid zijn ons voedsel en onze emotionele huishouding. 

De wijsheid van emoties biedt een programma waarmee je negatieve emoties als kwaadheid, depressie, angst en schaamte kunt ombuigen naar vriendelijkheid, moed, vreugde en vreedzaamheid. Negatieve emoties zijn voor de Chinezen de belangrijkste inwendige oorzaak van ziekte.

Het boek gaat uit van drie taoïstische principes met bijbehorende oefeningen van elk tien tot twintig minuten waarmee je stap voor stap aan de slag kunt. De eerste twee principes, de Zes Helende Klanken en de Innerlijke Glimlach, worden al meer dan tweeduizend jaar in China toegepast. Het derde principe, het Loslaten van een Emotie, is een moderne toepassing van de eerste twee. Alle drie de vormen zijn gebaseerd op chi kung, de eeuwenoude Chinese leer die de levenskracht intensiveert.

Mantak Chia, auteur dezes, is de grondlegger van Universal Healing Tao. Hij heeft tientallen boeken geschreven waarin taoïstische principes toegankelijk worden gemaakt voor de westerse lezer. Zijn mede-auteur, Dena Saxer, werkt als senior instructor in Los Angeles.

We moeten leren glimlachen naar al onze organen. Dan ga je je een stuk beter voelen. Ik geloof zo dat het werkt, maar ik ben nog niet zo ver. En als ik zo ver ben, dan weet ik niet of ik dat wel aan de mensheid ga mededelen.

Geen opmerkingen: