donderdag 21 juli 2011

Nog meer Miele mannen

De Miele-winkel in mijn buurt ligt aan de Hogeweg, midden in het sjiekste deel van de Watergraafsmeer. De winkel heet Miele Innovation Centre. Welgemoed en besluitvaardig stap ik naar binnen, met het idee vijf minuten later weer mét een bestelling buiten te staan, die dan morgenochtend bezorgd wordt. 

Maar na mijn vraag ('Ik wil graag een nieuwe Miele') word ik overspoeld met informatie, die wasmachinekopers blijkbaar willen als ze een wasmachine zoeken. Hou op, ik krijg enorme informatie- en keuzestress van u, zeg ik al na enkele minuten. 'Zijn de wasmachines bij u even duur als bij de witgoedwinkels? Is er een vaste prijs?'

Wij van WC-Eend adviseren WC-Eend.

Eigenlijk wil ik gewoon dezelfde wasmachine als die ik had. Ik had een bovenlader. Bovenladers zijn 45x60cm en voorladers 60x60 cm. De verkopers zijn echter niet zo van de bovenladers. Die nemen mensen alleen maar als ze geen ruimte hebben, vinden ze. Heeft u geen ruimte? Eigenlijk best wel, zeg ik, nu wel, maar vroeger niet en je weet maar nooit. Achter zo'n zin gaat - weet ik - een wereld schuil, maar daar zijn deze heren niet gevoelig voor.
- Waarom zou ik géén bovenlader nemen? Wat is het voordeel van een vóórlader? Ik heb nooit te klagen gehad over mijn bovenlader, zeg ik, behalve dan tot vorige week.

- Hoe oud is uw machine, vragen ze.
- Tien jaar, zeg ik.
- Tien jaar?  Dan heeft u wel péch gehad. Een Miele moet toch langer meegaan.
- Ja, zeg ik, dat zegt u. En om te laten constateren dat-ie kapot is moet ik  ook nog eens 87 euro betalen. Dat geld krijg ik alleen terug als ik bij u een Miele koop. Wij van Miele zijn er ook niet blij mee, zei de Mieleman.
- U hebt het niet van mij, zegt de baas van de twee, maar belt u Miele nog een keer en benadrukt u hoe teleurgesteld u bent, dan krijgt u misschien wel tien jaar garantie op uw nieuwe Miele.

Ze hebben ook tweedehands Mieles staan van 480 tot 620 euro. Die hebben korter garantie en die 87 euro krijg ik dan niet terug. Daar voel ik me dan weer te goed voor. Bovendien hebben we het risico van dat afbrekende drie-armige kruis. Dat probleem heb je dan eerder met een tweedehandsje. Niet met vloeibaar wasmiddel wassen, zeggen ze hier.

Ik neem een dikke folder mee vol wasmachines, wasdrogers en afwasmachines. En eenmaal thuis weet ik het zeker, ik neem gewoon weer een bovenlader. De goedkoopste is 1199 euro. Minus 87 euro dan. En dan moet ik die garantie bij het Callcenter aftroggelen.

Ook weer boeiend: bij BCC  is de [Miele W 627 WPM] (bovenlader) 100 euro goedkoper dan bij de Miele-winkel en wordt-ie ook nog eens gratis bezorgd en aangesloten. Maar: geen BCC winkel heeft deze machine op voorraad. Er zijn Whirlpool- en Indesit-wasmachines te koop voor 420 à 500 euro.

Geen opmerkingen: