zondag 10 juli 2011

Plenty

Zullen we langskomen zo rond etenstijd? sms ik. Nee heb je tenslotte. Maar Hani501 antwoordt enthousiast: já, leuk!

In het verre Friesland blijkt ze zich aan het enorme kookeiland ontpopt te hebben tot keukenprinses. Ze kookt verrukkelijk. Haar nieuwste inspiratiebron is 'Plenty. Groente genoeg om heel lekker te koken' (Fontaine) van Yotam Ottolenghi. Hij heeft in Londen vier restaurantjes, een mini-keten. Het is een heel mooi aanstekelijk kookboek, en dat geldt zowel de recepten als de fotografie.

Plenty is een vegetarisch kookboek, maar Ottolenghi zelf is geen vegetarier. Misschien is dat wel de reden dat hij zo'n frisse kijk heeft op groenten en wat hij er mee doet. Hij baseert zich op uitgesproken smaken en grensverleggende combinaties. Hij wijdt delen van het boek aan sla-soorten, aubergines, koolsoorten, rijst en granen, pasta en couscous, peulvruchten, tofu, knolgewassen en wortelsoorten, pompoen, ui, fruit, paddenstoelen en tomaten. Zijn gebruik van kleur, smaak en vorm is buitengewoon.

We eten dit buitengewone eten buiten in een van de eethoeken, krijgen tegen de wind allemaal een Noorse trui aan, wandelen met de honden, en voeren de paarden en de kippen en werpen vertederde blikken naar de slapende katten. Wat een droomoord.

Geen opmerkingen: