zaterdag 23 juli 2011

Christen-fundamentalist

Ik volg het nieuws over Noorwegen op internet en op de radio. De Volkskrant: 'Bij de aanslagen op een jeugdkamp en op het regeringscentrum in het centrum van Oslo zijn vrijdag minstens 91 doden gevallen. De man die is aangehouden in verband met de bloedige aanslagen gisteren in en bij de Noorse hoofdstad Oslo is een rechts-extremist. Hij heeft hij christen-fundamentalistische denkbeelden. 

De 32-jarige verdachte is niet van buitenlandse komaf. Hij heet volgens mediaberichten Anders Behring Breivik. Hij zou uiterst nationalistische denkbeelden hebben geventileerd via sociale media. De Noorse politie ziet geen verband met buitenlandse terroristen zoals jihadisten. Hij wordt verdacht van zowel de bomaanslag als van de schietpartij.

Hij is aangehouden op een eilandje 30 kilometer ten noordwesten van Oslo, Utoya, waar hij naar het zich laat aanzien een bloedbad heeft aangericht op een jeugdkamp. Op het eilandje organiseert de sociaaldemocratische partij van Noorwegen jeugdkampen. De als agent verklede man opende het vuur op de naar schatting 560 aanwezigen, overwegend kinderen en jongeren in de leeftijd van 14 tot 25 jaar.

De schietpartij op Utoya was ongeveer 2 uur nadat een krachtige bom was ontploft in het centrum van de hoofdstad. Daarbij vielen zeker zeven doden en het kantoor van Stoltenberg, het ministerie van Financiën en het ministerie van Olie werden zwaar beschadigd. De zware ontploffing veroorzaakte een enorme paniek in het doorgaans vreedzame Noorwegen.'

Er is al een Nederlandse Wikipedia-pagina over de man.

Geen opmerkingen: