vrijdag 12 december 2008

P.C.Hooft

Dichter Hans Verhagen was gisteren op Nova. Heerlijk, daar zo'n ongeregeld personage te zien en eens geen pakkemans. Rode sweater met gele vlammen. Hij heeft de P.C. Hooftprijs toegekend gekregen. Hij was niet alleen in Nova, maar ook paginagroot in NRC. Blijkbaar is hij heel bekend bij het journaillle, maar eerlijk gezegd ken ik zijn werk niet.

Verhagen is van 1939, en debuteerde in 1961. Hij werkte als redacteur bij HP en begon in de tweede helft van de jaren zestig voor de televisie, VPRO. Was een van de makers van het roemruchte jongerenprogramma Hoepla. In de jaren zeventig trad hij op als interviewer in Het Gat van Nederland. Halverwege de jaren tachtig begon hij te schilderen. De dichtbundels lieten toen negen jaar op zich wachten, maar sinds 2002 publiceert hij weer.

Op de website De Contrabas is vannacht tot diep, diep in de nacht gediscussieerd tussen dichters (o.a. Ingmar Heytze, Hanz Mirck, en Chrétien Breukers) over de keuze voor Verhagen en de samenstelling van de jury. Leuk om te volgen.

- VPRO-radioprogramma met Hans Verhagen voorjaar 2008.

Geen opmerkingen: