dinsdag 16 december 2008

Gorgeldranken

Ik blijf aan keel-, oor- en hoofdpijn lijden en word steeds snipverkoudener. Héél irritant.

De Huisartsenbrief: 'Keelpijn komt meestal door een ontsteking van het keelslijmvlies. De pijn kan ook naar uw hals en oren trekken. (Ja) De een heeft last van een licht branderig gevoel, de ander heeft heftige pijn in de keel.' (Ja) 'Door de keelpijn of door zwelling van het slijmvlies in de keel ontstaan slikklachten.' (Ja) 'Het keelslijmvlies en uw keelamandelen kunnen rood worden en opzwellen. Vaak zijn de klieren in uw hals opgezet en gevoelig.' (Ja) 'Bij keelpijn kunt u ook koorts hebben.' (Koorts...? Verhóging)

Op de site Heksen en zo staat: 'Keelpijn is een veelvoorkomend symptoom van winterse virusinfecties. Gorgelen met ontsmettende kruiden is een effectieve behandeling. Men neme 10 gr gedroogde paarse salie, 10 gr gedroogde rozemarijn, 5 gr gedroogde vrouwenmantel, 350 ml water. Doe de ingredienten in een theepot. Voeg kokend water toe. Laat de kruiden 15 minuten wellen. Zeef de kruiden eruit en laat de vloeistof afkoelen. Gorgel om de 2 a 3 uur. Je kunt het mengsel in een afgesloten kan een week lang bewaren in de koelkast.'

Maar de huisartsensite adviseert: 'U kunt zelf uitproberen welke huismiddelen uw keelklachten verzachten. Bij de één helpt het drinken van koud water of een waterijsje. (Nee) Bij de ander helpt kamillethee of drop. Zuigtabletten en speciale gorgeldranken helpen niet beter dan deze huismiddelen. Er is geen bewijs dat deze middelen helpen, maar sommige mensen vinden dat ze toch wat verlichting geven. Rust kan van belang zijn.' (Ja)

Nichtje (arts in opleiding) adviseert: 'Thee drinken is fijn. Heel veel thee, alle soorten kruidenthee. Bijvoorbeeld venkel. En honing om de keel te smeren. En soep. Pompoensoep bijvoorbeeld. Of heldere groentesoep. Vers geperst sinaasappelsap. Glaasje kruidenbitter. Verse muntthee of salade met munt. Wasacrackers met kaas en komkommer. Ik ben zelf ook aan de proest. En slikken is zo lastig. Daarom mijn aanbevelingsdieet.'

Ik denk dat ik maar weer naar bed ga. 'k Lijd ook nog eens aan schuldgevoel en zelfkwelling. Oók héél irritant. Vandaag is het KerstUitje van de holding. Ze balen HEEL ERG dat ik niet meega. Vinnie belooft dat hij mij met zijn iPhone foto's zal doormailen, zonder commentaar, en vraagt of ik er op mijn blog wild over weg wil fantaseren.

Geen opmerkingen: