maandag 15 december 2008

Panta Rhei

Zoals beloofd: de seventies revisited. Dit zijn Margreet B., Gerrit en ik. Heleen en Hani501, willen jullie even helpen? Ik kende hen van Hendrik de Cock. Daar deed men anno 1977 aan newspeak. Dus in plaats van 'disputen' had je 'schappen'. Margreet en ik waren lid van Schap 1, dat heette Panta Rhei ofwel 'alles is in beweging'. De meeste van mijn vrienden waren echter lid van Schap 4, ik kan nu even niet op de naam komen, dat was het meest wereldse schap. Maar ik was te laat, de boot was vol, en moest toen bij Schap 1. Allemaal vrome puistekoppen. Margreet B. en Gerrit zaten ook in het barcommissie, die schapoverstijgend was en ook weer een speciale naam had. Omdat wij veel aan de bar zaten werden zij mijn vrienden.

We staan hier met een hazelaar in het huis van Margreet B., die hier samenwoonde met Kees Wielewaal. Die was ook van Panta Rhei, evenals Kees' beste vriend Menno, evenals hij afkomstig uit Harlingen en medicijnenstudent. Later ging Margreet met Menno samenwonen - dat was een heel drama. Zij gingen op een gegeven moment alle drie van Hendrik de Cock af om lid te worden van een linksige PPR-PSP-achtige studentenvereniging. Naam kwijt. Zij waren antroposofisch angehaucht en later weer bij de Baghwan.

Gerrit was net als Kees en Menno medicijnenstudent, en kwam van een evangelische familie van de Veluwe. Rond 1977 was hij mijn beste vriend, en wij zeiden altijd dat wij samen zouden trouwen en een pannenkoekrestaurant beginnen, maar op enig moment bekende hij mij in tranen dat hij homo was. Ik wist niet precies wat dat was, homo, maar zei toch maar dat dat goed was en dat hij er niet minder om was. Anno 1977. Later bleek dat Gerrit allemaal therapieen had gevolgd bij een christenhond, die hem er weer van af zou helpen. Uiteindelijk sprong hij met gevoel voor drama de avond voor kerst van de hoogste flat te Vinkhuizen. Met gevolg. Het was 1982 of daaromtrent. Niet dan nadat hij jaren in therapie was. Ik was al naar Amsterdam geemigreerd. Is het sindsdien dat ik op kerstavond kerstsetentjes organiseer?

Geen opmerkingen: