Frankendael is de enig overgebleven buitenplaats van de stad Amsterdam. Het is gelegen rond een voornaam huis, tegenwoordig trouwlocatie. Er zijn diverse historische tuinen en er is een nieuw park. In de historische tuin drinken we in het laatste zonnetje van de dag op de historische witte bankjes elk een glaasje witte wijn en nuttigen we nootjes. Hoe idyllisch.
We meanderen langs de lindenlaantjes en bewonderen de ooievaar. Ik ga allemaal knoppen in bomen fotograferen, want die vind ik mooi, maar Hani501 gaat voor de ooievaar in glijvlucht. Daar ben ik te ongeduldig voor. Maar zodra ik wegloop vliegt de ooievaar weg. Na enige minuten keert hij/zij weer met een snavel vol takken. Nestje bouwen. En zij vangt alles op prachtige, haarscherpe foto's. Mooie namiddag zo. Moesten we vaker doen.
Park Frankendael
dinsdag 31 maart 2009
Lentekriebels 2
Lentekriebels (1)
De keuze voor lentebloempjes in de bakken voór is elk jaar weer een kwestie. Vorig jaar had ik narcissen, het jaar daarvoor tulpen. Maar op enig moment, in mei, als mijn bolgewassen nog geenszins uitgebloeid zijn, begint men ineens petunia's te verkopen. Ik ben erg op de petunia's, want die bloeien van mei tot september. Weelderig. Maar ik ga ook altijd in mei op vakantie. En die petunia moet elke dag flink water. Dus dat wordt niets. En als ik dan in juni terugkom is er nergens meer een petunia te koop. Elk jaar probeer ik het weer. En elk jaar is het het zelfde liedje.
RoRo7 werkt aan onze Tuinboekenspecial. Vinnie wil een boek over tuinieren op snikhete balkons op het zuiden. Anneke een boek over balkons op het noordoosten. Bien hoeft geen boek, die heeft een vader met veel verstand van tuinen. Ik zoek een zeer specialistische titel: bakken op het noorden en vakantie in mei. Wie o wie?
maandag 30 maart 2009
Moslim Obamania
Hoe de negatieve beeldvorming te keren richting verandering en hoop. Het gaat vooral over een nieuw islamitisch pr-offensief: straal een boodschap van vrede en tolerantie uit en laat de wereld zien hoe divers moslims zijn.En gebruik korte en eenvoudige zinnen en gedachten.
Vier Nederlandse 'toekomstige Nederlandse moslimleiders' waren uitverkoren om de conferentie bij te wonen: tv-persoonlijkheid Esmaa Alariachi (rechtsboven met roze sjaal), opiniemaker Youssef Azghari, (linksboven), zangeres en muzikante Rajae el Mouhandiz (rechtsonder) en voorzitster van de Islamitische vrouwenorganisatie Al Nisa, Leyla Cakir (linksonder).
Het is een wonderlijk gezelschap, dat helemaal niet goed over diversiteit kon praten. Vooral Esmaa Alariachi en Youssef Azghari stikken er haast in. Ze willen niet de onderlinge verschillen uitmeten, juist niet, en het over dingen hebben die ze met andere bevolkingsgroepen gemeen hebben. Dat er verschillende richtingen christenen in Nederland zouden zijn, daar heeft toch nooit iemand het over, zeiden ze? Daar hebben ze nog nooit over gehoord. Hoe kan dat nou? Nederlander zijn en niet weten van de honderden christelijke splintergroeperingen? Zit dat niet in het curriculum van de inburgeringscursus?
Puber-jazz
De pianist speelt een stuk beter dan ik. En uit zijn hoofd. En met gemak. Het stimuleert om maar weer veel te oefenen.
P.S. Klik op de afbeeldingen en ze worden groot en leesbaar.
zondag 29 maart 2009
Reistrauma
53 lammetjes
Dit Heidestein is een heel mooi heidegebied onder Zeist. Nooit van gehoord, nooit geweest. Als ik behoefte heb aan een heide dan ga ik meestal bij Hilversum-Noord, maar daar loop je zo vlak onder de A1 langs. Dat raast daar nogal. Dit is relatief leeg en stil, zelfs op zondagmiddag.
Er liggen daar een aantal mij geheel onbekende landgoedjes: Heidestein, Bornia en Noordhout met naald- en gemengde bossen met heidevelden, stuifzanden en akkerlanden. Heidestein werd in 1906 gesticht. Om de heide te behouden zijn Drentse heideschapen ingezet. Door hun begrazing wordt het dichtgroeien van de heide met bomen en struiken voorkomen. Op Heidestein bevinden zich behalve de heide ook nog andere herinneringen aan het verleden zoals het historische theehuis, de duistere wandeltunnels en de vijver met zijn mysterieuze groene waterkleur.
Omdat we geen kaart van het gebied hebben lopen we de rode wandeling. Zie kaartje. Maar op een gegeven moment zijn er rode paaltjes verdwenen. Wie doet zou zoiets? Wie rukt er rode paaltjes uit een bos? We kunnen dezelfde weg terug, maar dat is natuurlijk niet leuk. Dus gaan we verder op het gevoel. Maar het richtingsgevoel heeft tot dan toe uit gestaan, want we deden immers een paaltjeswandeling. Dat is wel raar: verdwalen in Midden-Nederland.
Aziz-draperie
Van het weekend moet ik nodig nieuwe kleren, want ik ga naar een feestje met allemaal nieuwe mensen van rond de vijftig en ik heb weer eens niets-om-aan-te-trekken. Ik heb regelmatig gedachten en discussies over de stijl van kleding van de vrouw van rond de vijftig, haar zelfbeeld en haar uitstraling. Mijn eigen zelfbeeld en uitstraling met name, maar die ook van de vriendinnen en zussen. Men mag mijns inziens echt meer glim en glitter aan als vijftigjarige.
De nieuwe stijl staat Agnes goed en doet inderdaad veel met haar uitstraling, maar mij zijn dit soort gewaden (tenten) toch veel en veel te vrouwelijk. Dus al winkelende kom ik toch weer ouderwets op een - suède - colbertje uit, uiteraard met grote nieuwe glim-oorbellen. Maar als ik naar de site van Aziz ga vind ik zijn herencollectie wel weer erg leuk. Moet Agnes ook een keer proberen. Of ikzelf. Heeft iemand een idee waar je dat kan kopen?
Het stuk in Trouw
vrijdag 27 maart 2009
Voitures de Paris
In 1958 verscheen het prototype van de Renault 4. Het zou nog 3 jaar duren voor het eerste viertje te koop was. Bij de introductie in oktober 1961 was de Renault 4 in 5 varianten verkrijgbaar. De laatste R4-tjes werden gemaakt in 1993. De laatste serie, de 'Bye Bye' was een van 1000 tot 1 genummerde reeks. Dit geval is denk ik de 'Safari' uit 1976. Een standaard 4-tje met zwart gelakte bumpers, brede zwarte biezen aan de zijkanten, en een kleurig interieur op basis van het aloude buizenframe. De Safari was in drie kleuren verkrijgbaar, felblauw, lichtgroen en oranje en is tot en met 1978 leverbaar geweest.
donderdag 26 maart 2009
Hani501 & The Chuckies
Beide the Chuckies zijn allerschattigst, maar als ze in je benen klimmen - en dat doen ze de hele tijd - dan doet dat wel erg zéér. Verder zijn ze bijzonder zacht en warm en hartelijk en stout. Ze snorren luid en zijn voortdurend communicabel. Mij wordt het na een half uur al te veel, maar gelukkig klauteren ze op enig moment weer in hun klimpaal.
Hannies eigen keus
Nieuwe tijden
Over een uur ben ik het vast weer vergeten.
De Thalys staat ook stil bij Sloterdijk, met uitzicht op het werk.
- Há, sms ik naar Bien, gaat alles goed? Ik sta stil tegenover jullie.
Chez Prosper
Thuis drinken we tot slot het staartje van de muscaatwijn, bij de cd Conte de l'incroyable amour van Anouar Brahem die Bobby 's middags gekocht heeft. Heel erg mooi. Ik val er vredig bij in slaap.
woensdag 25 maart 2009
Moskou in Parijs
Deze kerk is gebouwd in 1860 in de neo-byzantijnse stijl. Het interieur van de kerk moet rijkelijk versierd zijn met iconen en muurschilderingen. Op zondag zijn er diensten in het Russisch. Na afloop begeven de gelovigen zich massaal naar de omliggende Russische restaurants en café's.
Dromenfabriek
Parijse nachten
Magimix
Het apparaat roept herinneringen op aan alle koffiemachines die ik in mijn leven al gehad heb. Tegenwoordig heb ik weer gewoon een koffiezetapparaat met een thermoskan. Daarvoor had ik de Senseo, maar die ging na 53 weken kapot, een week nadat de garantie verstreken was. Iedereen had me al gewaarschuwd, Senseo is niet lekker, maar ik moest en ik zou een Senseo. Daarvoor had ik een gecombineerd apparaat met kofffiezetapparaat plus espresso. Wat daar van geworden is? Tegenwoordig is de Krupps hot, met die Nespressocupjes, maar daar ben ik op de een of andere manier op tegen. Een espresso-apparaat is wel geweldig. Ik heb niet het idee dat ik het bij deze Magimix helemaal doe zoals het zou moeten, maar we hebben onze ochtendkoffie.
dinsdag 24 maart 2009
Dag van de gesloten musea
Bij een grote mooie boekhandel Librairie Eyrolles koop ik deel 1 van Le Petit Nicolas van Sempe en Goscinny. Had ik al gemeld dat er een tentoonstelling is van Le Petit Nicolas in L'Hotel de Ville vanwege zijn 50-jarig bestaan? Ik vrees dat we morgen een beetje een erg vol programma krijgen.
Vanwege dat er een leesbril gesneuveld is en ik maar een reserve mee heb gaan we ook nog op zoek naar een nieuwe (lunettes loupe), maar die zijn niet bij de boekhandel te koop, alleen bij de Pharmacie, en daar zijn ze nogal buitenisssig en prijzig. Even aan wennen.
Wanneer Bobby zich verdiept in Croco Jazz raak ik verzeild tussen de zwaarbewapende Parijse gendarmerie en allemaal stillen - zeg maar onze ME. Er is weer een grote demonstratie aan de gang, veel mensen, jong en oud, keurig volk, onderwijs, universiteit. Wat een ouderwets gevoel, dit maak je in Nederland al decennia niet meer mee. De demonstratie loopt vast in de smalle straatjes van het Quartier Latin. Een deel van de demonstratie wijkt uit langs de Croco Jazz. 'Kom Bobby', roep ik sensatiebelust, 'Het is kiezen: jazz of politiek. Dit wordt matten!' De gendarmerie pakt zijn spuitbussen en demonstranten gaan op de grond zitten. En dan gebeurt er niets meer.
Om kort te gaan: het is een dag zonder clou. Zoals in feite het hele leven.
maandag 23 maart 2009
Eeuwige hulp
Om 18.15 uur is er iets meditatiefs in de Chapelet, wat of waar dat ook wezen moge. Dat blijkt een hoekje in de kerk te zijn waar deze icoon hangt. Er komen negen oude dames en een heer op af, en die gaan - zonder voorganger - met heur tienen gebeden prevelen. Omstendebeurten gaat eentje voorprevelen en dan valt de rest in. Het gaat allemaal heel vanzelfsprekend en smooth, ze doen het vast elke dag.
Daarna gaan we eten in een Bretonse creperie. We drinken Bretonse cider, eten een hartige crepe met ham en ei, en een bakje crudite (sla) voor de gezondheid. Het eten wordt bereid door papa qui fume une pipe in de keuken. En omdat we niet weg willen eten we ook nog een crepe met kastanjemoes, vanilleijs en slagroom en een koffietje toe. Parijs is goed.
Vergankelijkheid
Behalve stil is het er ook bijzonder megalomaan, maar die megalomanie kan niet verhullen dat alles vergankelijk is. Ik vertel over het graf van mijn vader. Een plaat roze marmer. Nauwelijks vergankelijk. De eerste jaren na zijn dood zette ik er regelmatig een nieuwe plant op, maar de laatste jaren niet meer. Je gaat er vragen stellen als: Denk jij dat er leven is na de dood? Bobby zegt dat hij bang is als roze dwergpoedel terug te keren.
We hebben meer heen en weer geslenterd dan bekende graven bezocht. Wel een paar, toch: Jim Morisson, Edith Piaf, Colette, Chopin.
Rue du Rendez Vous
Op afstand houden Zwager en ik contact. On est arrive, sms ik hem mededeelzaam. Dan weet hij dat ook weer. 'Heel goed. Maar sourir is met een e aan het eind, sourire,' sms-t hij terug. O, sms ik terug, ik dacht net als partir en mourir. Un peu. 'Nee, het is net als ecrire en lire en rire,' doceert hij. Leerzaam, dit moderne communicatieverkeer. Misschien ga ik nog een Franstalig kinderboek kopen over Parijs. Dat niveau kan ik wel aan.
Nu is het kiezen wat te gaan doen deze laatste dagen. Ik hoest nog steeds als een oordeel. Misschien is het wel bronchitis. Ik moet meer luisteren-naar-mijn-lichaam, zoals dat heet. Want als ik meer dan 100 meter moet lopen stort ik enorm in. Maar als ik naar-mijn-lichaam-luister moest ik misschien de rest van de week wel naar bed. Dat wil men toch niet als men a Paris is?
Er is zoveel leuks! Er is een leuke tentoonstelling over 50 jaar Le Petit Nicolas, ik wil graag op de Eifeltoren (nog nooit gedaan), naar La Pere Lachaise (nooit geweest), ik wil nog naar het Parcje van André Citroën, naar een markt, naar een H. Mis... En nog veel meer.
zondag 22 maart 2009
Jack DeJohnette en Dimi Mint Abba
Filmpje over Dimi Mint Abba: zie YouTube
Filmpje over Jack DeJohnette: zie YouTube
Spring in Paris
We zijn naar W.H.Smith geweest op de Rue voor een cadeaus. Ze verkopen daar allemaal typisch Engelse etenswaren. Heel erg grappig. Nicht Ann hebben we de biografie van Jane Austen gegeven. En neef Dre de jazz-cd 'Glad to be unhappy' van Paul Desmond. Gekocht bij Virgin Megastores aan de Champs Elysees. Heerlijk heerlijk heerlijk om al die Parijse woorden te typen. Worden mijn lieve lezers al een beetje jaloers???
Jouy
Dus gaan we zomaar een mooi wandelingetje maken door de Vallee du Bievres (een beekje van niks, overigens). Zonder doel. Nou OK dan, naar Jouy. Het is inmiddels lunchtijd, maar er blijkt geen enkel restaurantje open helaas. Alleen oesters te koop bij de bakker op de hoek van het kerkplein, maar ja wat doe je als wandelaar op zomaar een zondagmiddag met oesters?
We gaan maar in het kerkje zitten. Prachtig sober. We zitten er wel een uur. Uit de geluidsboxen klinkt stemmige muziek. Het beeld hiernaast stamt uit de 12e eeuw. Alles is vredig en goed.
Sourire
Je komt er door in Parijs de RER B naar het zuiden te nemen. Dan stop je in Massy-Palaiseau. Of je gaat met RER C naar Versailles. Tussen Massy en Versailles loopt ook weer een RER-lijntje. Overdag gaat dat vrij frequent, maar 's avonds weer helemaal niet. Het is allemaal heel leerzaam, want in Versailles is niet een station, er zijn er daar maar liefst drie. Het overstappen is een heel gedoe. Maar het is allemaal een oefening in het bewaren van het goede humeur. Sourire. Het is wel fijn dat ik vorige week net heb leren zegenen.
Mephisto sneakers
Omdat ik hoge verwachtingen had van de Ecco's ben ik vergeten mijn Birkenstock inlegzooltjes mee te nemen naar Parijs. Ik wil verder niet over mijn spreid-plat-Donald-Duck-voeten uitwijden, maar Birkenstock-zooltjes zijn verrukkelijk. Net zo goed als die handgeschepte van de podoloog en slechts eentiende de prijs. Maar goed. Als je een paar uur door Parijs loopt gaan die voeten toch weer doorzakken, zeg maar.
Ergens in een zijstraat bij de Place du Madeleine waar we in het middagzonnetje een baguette zitten te nuttigen is een Mephisto-winkel. Ik weet niet wie Mephisto kent, maar dat zijn de degelijkste van de degelijkste schoenen. De dege degelkhait, zingen de Groningers. Wie op Mephisto loopt heeft nooit meer pijn. Ex liep op haar 35e op Mephisto's. Ik ben niet zo oordelend, vind ik zelf, maar over Mephisto's oordeelde ik dat men nog beter pijn kan lijden of in een rolstoel belanden dan Mephisto's dragen. Zie hiernaast.
Nu heb ik hier a Paris een Mephisto-winkel met echte Mephisto sneakers gezien! Natuurlijk ben ik hard doorgelopen, want mij zie je niet op Mephisto's, was mijn eerste reactie, maar nu heb ik spijt. We gaan straks een lange wandeling maken op en om het plateau van Bievres. En langs de rivier de Bievres. Op de Ecco's.
zaterdag 21 maart 2009
Moeder en zoon
Valadon, dochter van een ongetrouwde wasvrouw, werd op haar achttiende zelf ongehuwde moeder van een onwettig kind. Om in haar onderhoud te voorzien werd ze schildersmodel. Op deze manier werd ze de minnares van onder meer Pierre-Auguste Renoir. Kunstenaars in haar omgeving onder wie Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas en Renoir moedigden haar aan om zelf te gaan schilderen. In 1894 exposeerde zij voor het eerst haar werk op de Parijse salon, voornamelijk met portretten, waaronder een van Erik Satie. Valadon wordt tot de postimpressionisten gerekend.
Het is volstrekt onvergelijkelijk werk. Wat voor verhouding die twee gehad hebben: zou ik graag over willen lezen. Moeders is op een gegeven moment getrouwd met de beste vriend van haar zoon. Ik zie in een boekhandel een roman over haar leven, maar daarvoor is mijn Frans helaas echt te pover.
La Siècle du Jazz
Er zijn deze week toevallig ook allemaal optredens die moeten benadrukken hoezeer de roots van de jazz in Afrika liggen. Zondag gaan we naar een optreden van Jack DeJohnette, wereldberoemd percussionist die tot de fine de la fleur schijnt te behoren.
vrijdag 20 maart 2009
Chez Hannah
Met dit lenteweer zijn alle Parijzenaars op straat. De Marain is echt een homowijk, die flaneren er in grote getale, hoewel niet zoveel in de Rue des Rosiers. Even verderop passeren we echter ook de homoboekhandel Les Mots à la Bouche aan de Rue Sainte Croix de la Bretonnerie. Ik ben niet aan het werk, maar qua boekhandel zien we ook nog een boekhandel annex wijnbar. Het is haast leuk voor een artikel, of een reisje, zoveel mooie gespecialiseerde boekhandels. Nee nee nee ik ben niet aan het werk.
Les bancs publics
Geen musea, proberen we. Toch hebben we een Chapel bekeken en de Notre Dame. Maar daar is het al zo krankzinnig druk, dat is niet leuk meer.
De parkjes langs de Seine zijn het mooist. Alle Parijsenaars zitten en liggen in de zon. En Bobby zingt een liedje van Georges Brassens over 'Les Amoureux des bancs publics'. Georges Brassens. Les amoureux qui s'bécot'nt sur les bancs publics, Bancs publics, bancs publics, En s'foutant pas mal du r'gard oblique Des passants honnêtes, Les amoureux qui s'bécot'nt sur les bancs publics, Bancs publics, bancs publics, En s'disant des "Je t'aim'" pathétiques, Ont des p'tit's gueul's bien sympathiques!
donderdag 19 maart 2009
Bievres
Ik hoest bij tijd en wijle nog steeds als de ziekte, beetje vervelend als je bij nieuwe mensen logeert, maar iedereen is lief en zorgzaam en overlaadt me met Fisherman's Friends en hoestdrank. Straks gaan we langs de Seine kuieren. Als we er geraken, want er is staking te Parijs. Vooral openbaar vervoer. Men is tegen de crisis en voor het behoud van werkgelegenheid. Ze schijnen hier in Parijs nogal veel preventief te staken. Om de stemming te peilen.
dinsdag 17 maart 2009
Just a Lesbian Conversation
- Riemer heeft een nieuw woord geleerd en zegt nu om de zin lesbisch, vertelt Leen.
Frans is er ook. Frans is de vader van Riemer, voor zover Leen niet de vader is.
- Lucie Theodora, vind jij Frans ook niet enorm nichterig?
- Ik weet niet, nou nee, in elk geval niet in die jas.
- Frans doe die jas eens uit. Hij is nichterig, toch?
- Als er iemand nichterig is is het Leen zelf, zegt Ekfa. Vind je ook niet?
- Ik vind Leen de vrouwelijkste butch die ik ken, zeg ik. Ze heeft wel kort haar, maar verder een op en top vrouwelijk karakter.
- Ja dat vind ik nou ook, zegt Frans. Leen is héél, héél vrouwelijk.
- Trouwens, alle butches zijn watjes, zeg ik.
- Dat vind ik ook, zegt Ekfa.
- Homomannen vinden júist mannen leuk aan wie je het niet kunt zien, kwekt Leen verder. Ik vind het juist leuk als je ziet dat vrouwen pot zijn. Ik vind potten juist léuk.
- Trouwens Leen, wat heb je leuke nieuwe kleren! Butch hoor.
- Ja, geil he? De bloes is van Claudia Strater, de broek van Sissy Boy en de spencer van Peek & Cloppenburg.
- Dat klinkt inderdaad wel héél butch.
- Jij hebt trouwens óók een leuk jasje, zegt ze. Waar heb jij dat gekocht?
- Ik koop mijn kleren in de provincie.
- Om nog even terug te komen op die vrouwelijke eigenschappen, zegt Leen. Ekfa houdt dus van voetballen en gadgets en boren. Maar ik heb weer geen gevóel. Dus bij ons zijn die dingen best in evenwicht.
Leen heeft de Lesbo-Encyclopedie gekocht.
- Humorloos, oordeelt ze. Volstrekt humorloos.
- Sta jij er ook in? vraag ik, en ik? Sta ik er in? Hebben we een lemma?
We staan allebei wel in het register, maar hebben geen eigen lemma. Stom vinden we dat. We zijn toch best belangrijk. Geweest. En Ekfa heeft ook al geen lemma.
- Dus jij vindt dat elke lesbo een lemma moet hebben?
Frans vertrekt maar eens. En vergeet zijn telefoon. Komt terug boven aan de trap nog even vertellen hoe geweldig 'butch' hij mijn bolide vindt. En onderwijl slapen boven Riemer en Vespa de slaap der onschuldigen.
Allons à Paris!
Nog even. Nog even Vespa uit logeren brengen, tas pakken, moeders bellen, Zus 3 bellen, paspoort zoeken, schoenen zoeken, en dan gaan we...
maandag 16 maart 2009
Kijk ik ernaar of zit ik erin?
En Zwager heeft een link naar Twitter gestuurd naar een artikel over de functie van Twitter voor de Journalistiek. Overigens zie ik dat hij onze Werk-Twitter niet meer volgt. Kan ik wel begrijpen, maar ben natuurlijk toch een héél klein beetje beledigd.
Vrijdag a.s. gaan we bij Zwager lunchen, en wel à Paris. De laatste keer dat hij en ik elkaar uitgebreid spraken hadden we het langdurig over de functie van bloggen voor de journalistiek. Hij kende voorbeelden van journalisten die zich dóódblogden. Als ik het mij goed herinner. Nu zal het waarschijnlijk gaan over Twitteren en de journalistiek. Zouden er al mensen zijn die zich doodtwitteren?
Francisco van Jole die de hele dag door Twittert stuurt onder meer een link naar deze foto met de tekst: Kijk ik ernaar of zit ik erin? Mooimooimooi.