zondag 25 oktober 2009

Jan Garbarek

In de Lantaren te Rotterdam naar de Jan Garbarek Group geweest. Jan Garbarek is een beroemd Noorse saxofonist met een geheel eigen zeer herkenbare sound. Hij is actief is in de jazz, de klassieke muziek en de wereldmuziek. Zijn geluid wordt gekenmerkt door de glasheldere en hoge klank. Hij is één van de meest bekende artiesten op het platenmerk ECM, dat vrijwel al zijn opnames heeft uitgebracht. Zijn stijl kent veel langgerekte noten, waar veel gebruik wordt gemaakt van rusten, en wordt vaak geassocieerd met 'oosterse' geluiden, en in het bijzonder met islamitische oproepen tot gebed.

Van de musici in mijn eigen muziekcollectie heeft hij samen gespeeld met de Tunesische snaarinstrument-speler Anouar Brahem en de Lapse Mari Boine, die ik onlangs in het Bimhuis zag. Zelf kende ik hem tot nu toe alleen van het Hilliard Ensemble dat Middeleeuwse kerkmuziek zingt.

Ze spelen ruim twee uur gestaag door, zonder pauze. Af en toe is een beetje veel.

De speciale manier waarop Garbareks saxofoons klinken - hoor ik vanavond - is het resultaat te zijn van allelei electronische vervormingen, een specialiteit van Noorse muziekwereld. Op de een of andere manier ben ik ineens een beetje teleurgesteld. Ik dacht dat hij zo speciaal blies!

Geen opmerkingen: