zaterdag 10 oktober 2009

Lummelen, rommelen, niksen

In Vrij Nederland een nieuwe afdeling getiteld 'Het Leven', waarin een stuk over zonnepanelen en een over het belang van lummelen en lanterfanten. Dat laatste spreek mij het meest aan. Joke Hermsen heeft er een boek over geschreven, Stil de tijd. Pleidooi voor een langzame toekomst, maar dat is nog niet verschenen, merk ik als ik het ga zoeken. Ach, en waarom zou je er ook een heel boek over lezen, ik weet toch dat het van belang is. Men kan het leven nog zo strak en ruim plannen, als je niet uren níets plant heb je altijd een dag voltaken. Het past allemaal wel, maar ècht vrij ben je nog niet met een volgeplamuurd plan. Lúmmelen zult gij, lummelen, rommelen, niksen, tijd vermorsen!

Mensen willen maximaal rendement uit hun uren halen. Druk zijn is synoniem voor een succescol leven. Hermsen: 'Wij ervaren tijd als schaarste, als iets waarvan de chronisch te weinig hebben. Hoe meer tijdbesparende machines erbij komen, hoe minder tijd we hebben voor rust en ontspanning. Hoe sneller we ons kunnen verplaatsen, hoe minder tij der is om ergens te verblijven. Hoe groter onze beschikbaarheid via mobiele telefoons, e-mail en internet, hoe minder tijd we hebben voor elkaar.'

Zelf werkt zij tegenwoordig hoogstens vier uur per dag en dan gaat ze op de bank liggen, boekjes lezen, muziek draaien of wat voor zich uit mijmeren. 'Wie regelmatig kan ontfocussen is creatiever en productiever.' Mmm!

Geen opmerkingen: