zaterdag 10 oktober 2009

Variér

Het is een ommelandse tocht, naar de Woonboulevard van Utrecht by bike, en het regent pijpenstelen als ik eenmaal op weg ben, maar ik heb 'm gevonden: de winkel die deze bureaustoelen verkoopt. Wat is het: een stoel of een kruk? Googelend kon ik ze nergens vinden. Vroeger heette de firma Stokke, nu Valhal. Noorse makelij.

Er zijn helemaal geen klanten op de Utrechtse Woonboulevard. Daar ik zeiknat geregend ben neem ik er eens goed mijn gemak van. Mevrouw de verkoopster, vertelt u mij alstublieft álles van deze stoelen. En mag ik ze allemaal uitproberen? De hele serie? Van de simpelste (deze dus) tot de meest uitgebreider?

Ook dit is weer een wonder! Men zit zomaar rechtop. Men kán niet anders. Probleemloos. Men hoeft er niet eens haar best voor te doen. Men steunt op haar scheenbenen. Het zit gewéldig, zeg ik, maar van Riekje moeten mijn benen in een hoek van 90 graden en de voeten plat op de grond... En hoe ziet u dat als je geen steunen hebt om de armen op te laten leunen?

Mevrouw is wel een beetje van de klokken en de klepels. Ze vertelt: 'Hier is echt over nagedacht! Deze stoel is al veertig jaar oud. Ze hebben in de binnenlanden bestudeerd hoe mensen zitten... Daar hebben de mensen nooit een rugleuning.' 'Welke binnenlanden', vraag ik. 'De binnenlanden', herhaalt ze. 'Van Noorwegen?' 'Nee, van Afrika natuurlijk. Toen de mensen daar nog op de grond zaten.'

Op mijn beurt begin ik enorm door te ouwehoeren over mijn klachten, de dokters en de therapeuten, tot ik merk dat ze probeert af te ronden. Om te pesten praat ik nog een beetje door, maar op een gegeven moment krijg ik medelijden en vraag ik maar de prijslijst. Dank u wel. Jeetje! De kruk met de goedkoopste stof kost 365 euro en met een beetje mooiere stof 425 euro, plus een maand levertijd. Moet maar eens bij de Baas gaan informeren of zij zoiets wil (mee)financieren. Bij Marktplaats staan ze voor bijna de helft van de prijs. Maar dan moet men wel naar Scheemda. Waarom zouden mensen zo'n wonderkruk weer wegdoen?

Geen opmerkingen: