zaterdag 17 oktober 2009

Poffen

In de Emmerdennen bij het Zandmeertje staat - weet ik - een behoorlijk aantal zwaarbeladen tamme-kastanje-bomen. Niet dat ik een enorm natuurmens ben, dat leer je wel af in de Jordaan, maar ik voel aan mijn water dat het nú tammekastanje-tijd is. Kom Mutti, laten we eens gek doen, we gaan nog vóór de koffie naar het Zandmeertje.

De normaal op zaterdag jeu de boulende Polen hebben het jeu de boulen wegens de herfst denk ik opgegeven, er liggen allemaal kastanjes en andere 'rommel' op hun baan. Er lopen nu een paar andere mensen rond, die ook glunderend kastanjes rapen. Geen idee of er bepaalde mores heersen bij het kastanjes rapen. Is een boom 'jouw' boom, zolang je er onder loopt te rapen? Of mag je onder andermans boom rapen. Er liggen echter zo overdadig veel kastanjes dat het niemand deert als ik onder hun boom kun. 'Doe jij het zonder handschoenen?' vraagt een mevrouw. Weet ik veel, maar de naalden van de hulsels zijn inderdaad loei- en loeischerp.

De zucht naar tamme kastanjes toont Emmen ineens in zijn multiculturaliteit. Er zijn ook een Chinese vader en zoon aan het rapen. Vader draagt zo'n traditioneel luchtig pak. We laten elkaar trots onze oogst zien in onze Etos-tasjes. Veel hè? En een Poolse mevrouw legt mij de kunst van het kastanje poffen uit: 'In de over. Wel insnijden hoor, want anders ontploffen ze!'

Website over bereiden, eten en bewaren van tamme kastanjes

Geen opmerkingen: