maandag 19 oktober 2009

Muzen

Will vraagt: 'Als je je hele leven nu anders gaat invullen dan hiervóór, hoe ga je jezelf dan definiëren? In de trant: ik ben iemand die... ' Dat is diep nadenken. Een antwoord als 'Ik ga proberen kalmer en gezonder te leven', vindt ze niet goed, want als je 'proberen' zegt dan bouw je mislukking bij voorbaat al in. Dus zeg ik na enig aarzelen: 'Ik ben iemand die gezond leeft.' Hoor mij!

Nu lees ik in het boek Innerlijke kracht. Positieve energie aanboren en uitputting voorkomen van Anselm Gruen en stuit ik - waarschijnlijk door mijn antwoord op de de vraag van Will - ook op de zin 'De Grieken kennen de negen Muzen die ons inwijden in de kunst van het gezonde leven.' Hij gaat er verder niet op in, alleen noemt hij nog de moeder van de muzen, Mnemosyne, het geheugen. Het geheugen zou van groot belang zijn voor de gezondheid. Vergetelheid is slecht.

Nooit geweten dat de Muzen voor gezondheid stonden! De Muzen, negen in totaal, waren de Griekse godinnen van de kunsten en wetenschap. Hun tempel heette Mouseion. Apollodorus noemde de muzen als eerste en had het over Mnemosyne (geheugen) als moeder van de drie muzen Melete (meditatie), Mneme (herinnering) en Aeode (lied). Negenvoudig werd de muze bij Hesiodus. De muzen waren voorstellingen van de godin als inspirerende kracht. Wat een heerlijk idee. Dan ben ik mijn ziekteverlof vol meditatieve momenten, muziek, bezoeken aan musea en het Concertgebouw helemaal goed met de gezondheid bezig. En nog theoretisch onderlegd ook!

Meer over de muzen

Geen opmerkingen: