donderdag 1 oktober 2009

Fuik

De VPRO heeft een reeks speelfilms met nieuwe jonge veelbelovende actrices. Ik val midden in de nacht in de film De Fuik, een drama over een vader die zijn gezin tot wanhoop drijft. De regie van deze film lag in handen van Mischa Kamp, die ook Het Paard van Sinterklaas regisseerde. De hoofdrol wordt gespeeld door Elske Rotteveel, hier de oudste dochter. Ook zijn er rollen Johanna ter Steege (Moeder) en Lukas Dijkema (Vader).

In De Fuik volgt de kijker het leven van een streng gereformeerd gezin, waarin Vader aan het hoofd staat. Hij leidt het gezin samen met de oudste dochter Simone die alle huishoudelijke taken binnen het gezin heeft overgenomen, nadat Moeder psychisch niet meer in orde is. Het gezin gaat elke zondag aar de kerk, behalve Vader. Na afloop van de kerkdiensten zoekt de dominee vaak even contact met Simone. Volgens hem zouden de meisjes beter af zijn bij een pleeggezin, net als hun twee oudere broers.

Vader heeft een eigen bedrijf, maar zijn handel verloopt niet altijd even zuiver. Problemen met de handel leiden en de dominee leiden Vader tot wanhoop, en hij besluit zijn huis te verlaten. Hij vertelt de kinderen dat ze op vakantie gaan. De eerste bestemming is een Nederlandse camping aan zee, waar duidelijk wordt hoe erg het gezin is afgesloten van de rest van de wereld. Op een gegeven moment belandt het gezin in een bos in België. Hier ontpopt hij zich tot een ware tiran.

Echt een mooie film. Het verhaal is aangrijpend en realistisch, het is een streng-christelijk gezin waar je in gaat geloven. Er wordt goed gespeeld, en Elske Rotteveel zet in deze film een mooie rol neer. Bij mij begint uiteraard allerlei verleden mee te echoën. Zie mijn foto uit de reeks 'Frau und Auto'. Wij zaten niet eens met vier, maar met zes kinderen de auto. Vijf zussen en een broertje. De vier oudsten op de achterbank, en de jongste twee (Zuslief en Broerlief) helemaal achterin, in de kattenbak.

Geen opmerkingen: