vrijdag 22 september 2017

Menken

Hani501 is jarig en ik ga naar Heeg. Behalve een grote bos bloemen van de bloemenstal op de hoek hier te Zuilen had ik nog geen cadeau, maar als ik onderweg langs de Friese firma Menken-in-Groengoed rijd weet ik het wel. Tulpenbollen.

Menken is weer een heel andere winkel dan de Intratuinen, Vechtweeldes en Tuincentra Overvecht waar ik meestal kom. Ik koop een paar zakjes hysterische tulpen en hoop op lósse groenteplantjes, want bij de tuincentra bij ons in de Randstad verkopen  ze steeds per vier. Dat is te veel. Vier megakroppen sla: je krijgt het niet op. En ja: ze hebben losse plantjes andijvie en sla. €O,25 per stuk. Dus nu koop ik van alles twee. Als het hier te kop staat dan  zal het dan nog wel doen in september.

Hani501 is heel blij met de tulpen. Ze hebben een grote tuin nu, die heringericht moet. Ze hebben een hovenierster en plan laten maken dat we gaan nalopen. Het huis en huidige tuinplan zijn nogal rechthoekig en de hovenierster heeft als tegenwicht allemaal rondingen in het plan getekend. Rond? Tuin? Moet je net bij mij zijn. Labyrint! 

Hani501 kent het labyrint niet. Iedereen denkt bij het woord labyrint aan doolhoven maar nee, dat is Est anders.  Labyrinten: ziet er bijna niets van en ze is er toch. Een geheimzinnig spiritueel hoekje in de frisse Friese tuin. Dus googelen we labyrint: in kerken, kloosters, parken, heides, op stranden, langs rivieren, met allemaal verschillende materialen. Ze wordt steeds enthousiaster en gaat nu in de bodem van hun tuin naar gele steentjes speuren.

Ook weet ik bij Heerenveen de Ecokathedraal als bron van inspiratie, en bij Almere Haven een labyrint en een Museumbos het Cirkelbos, waar kunstenaars hun verbeelding loslieten op stukjes park. Was een leuk verjaardagsfeestje zo met zijn twee!

Als ik thuis de jonge groenteplantjes in het moestuintje zet roept een voorbijgangster tegen mij dat het voorbij is met het moestuinieren. Wat weet zij ervan? Helemaal niets!

Zie verder:

Geen opmerkingen: