vrijdag 29 september 2017

Parijs

We lopen in Parijs ruim 20 kilometer. In de zon. Ik ben op mijn sneakers. Die zijn niet bedoeld voor 20 km. Nu strompel ik wat over station Rotterdam waar ik net de aansluiting naar Utrecht miste. Maar Leen heeft gelijk: een dagje Parijs is geweldig! 

We lopen en we lopen. Van Gare du Nord de Afrikaanse wijk in met de raarste winkels met feestkleding voor Afrikanen, Montmartre, de Marais, de Seine... mooie straatjes, parkjes, een kerk, en vooral Parijse straten en mensen kijken. Er niet genoeg van krijgen. Lekker zitten op terrasjes, koffietje, uiensoep, ijsje. Voor musea ben ik te moe.

In de Afrikaanse wijk is het genieten van de wondere winkels met glitterjurken en witte  herenkostuums, kaartjes van helderzienden die je in de hand worden gedrukt. Het is ook een wijk met armoe, rondhangende Noord-Afrikaanse jongens, zwervers. In elk geval kleurrijk. We bezoeken twee oude begraafplaatsen in Montmartre. Onder andere het overdadige graf van Dalida waar veel bloemen liggen en dat mooi wordt verzorgd door een fan. Leen haat elke maand langs het graf van Dalida.

In Montmartre is het veel luxer, beetje Amsterdam Oud-Zuid, mooi, prettig, gezellig, behaaglijk. We lunchen er in een buurtrestaurant met geweldige Simenon-types. Bezoeken een katholieke kerk waar veel mensen zitten te bidden en kracht op te doen. We lopen langs een voormalig klooster waar een expositie hangt van een Chinese kunstenares die iconen heeft geschilderd van haar Parijse vrienden. Ik klets wat met haar om achter haar drijfveren te komen. 

We gaan naar de Boulevard de Belleville waar Chinese prostituees lopen die er uit zien als nette dames. En naar een Afrikaanse haarwinkel omdat mijn haar pluist en 'product' behoeft. Kokoscreme. Leen is nog nooit in een Afrikaanse haarwinkel geweest. 

We flaneren langs de Seine waar zij bij de boekenstalletjes mooie Parijs-boeken koopt. En zigzaggend lopen we weer terug naar Gare du Nord. De Place de la Republique is vol spelende mensen. Parijs is vandaag een heel erg leuke saamhorige welkome stad, ondanks dat er ook veel zwervers en ontheemden zijn.

Geen opmerkingen: