zondag 24 september 2017

Zing'es

Af en toe mis ik het maandelijkse 'Zin in Zingen' in de Lutherse Kerk en de 'Zing en Beleef'-series in het Concertgebouw enorm. Dat was/is in Amsterdam. In Utrecht heb ik nu echter ook weer een laagdrempelig vrijblijvend koorzingen voor amateurs met drempelvrees gevonden, eens per maand, van de Amersfoortse muzikant/dirigent Harry de Beer. Het is in cursuscentrum Parnassos, vlak achter de Stadsschouwburg, zondags om 11.30u. 

Op zaterdagavond om 22 uur vraag ik of ik nog mee mag doen en dat mag. Ik probeer nog iemand mee te krijgen, maar dat is werkelijk te kort dag.

Het is leuk. Ik ga vast weer. Máár... Nee, nog even geen maar.

The facts. Er zijn circa 60 mensen en verreweg de meeste zijn 60+. Ik zeg tegen een dame die voor mij zit en er nogal 65+ uitziet: 'Het is hier wel behoorlijk 50+!' 'Ja', zegt de 65+-plusser, 'en daar wil je dan helemaal niet bij horen. Maar', grijnst ze, 'we horen er helemaal bij.' 

Naast mij staat een dame die veel contact en steun zoekt. Onder het zingen gaat ze steeds helemaal tegen mij aan staan, om aan mij en mijn stem te leunen.

De dirigent wil graag dat wij niet zo vlak zingen, maar ons aanstellen, als operazangers. Sommige mensen gaan  gehoorzaam een beetje met een arm zwaaien.

Voor de pauze studeren we een driestemmig Indianenlied in over moeder aarde: 'De river is flowing', na de pauze doen we 'Laat Me' van Ramses Shaffy. Unisono. De intensiteit van het leven en de persoon van Ramses Shaffy steken schril af tegen de normaliteit van deze 60-plussers. Toch lijkt iedereen - hoe grijs ook - zich in de tekst te herkennen.

De dirigent is enorm geestig en opzwepend van stijl. Even googelen leert dat hij als onderwijzer en cultureel werker is begonnen. Dat voel je. 

Ik vind het wel leuk Máár...  Het muzieklokaal in Parnassos haalt het niet bij de grandeur van de Lutherse Kerk in Amsterdam, en ook niet bij de Koorzaal van het Concertgebouw. En het rendement is hier veel minder. Bij de Amsterdamse laagdrempelige koormiddagen studeerde je in twee uur tijd wel vijf of zes nummers in.

Geen opmerkingen: